Nieuws

Wijchen trekt portemonnee om muziekverenigingen in leven te houden

De gemeente Wijchen trekt de portemonnee voor jongeren die bij een muziekvereniging zitten. Ze betaalt mee aan de kosten van muzieklessen waarmee jongeren hun muziekdiploma A of B kunnen halen. Zo wil Wijchen de muziekverenigingen in leven houden. © Unsplash
WIJCHEN - De gemeente Wijchen trekt de portemonnee voor jongeren die bij een muziekvereniging zitten. Ze betaalt mee aan de kosten van muzieklessen waarmee jongeren hun muziekdiploma A of B kunnen halen. Zo wil Wijchen de muziekverenigingen in leven houden.
Iemand die mee wil spelen met een orkest of harmonie, moet minstens een muziekdiploma B hebben. Omdat de gemeente wil dat ‘Wijchense muziekverenigingen nog lang kunnen doorspelen’, wordt extra geld neergeteld om Wijchense jeugd te motiveren hun muziekdiploma te halen.

300 euro

Muziekverenigingen kunnen de subsidie aanvragen. Voor iedere aanvraag betaalt de gemeente maximaal de helft van de kosten voor de muzieklessen, met een maximum van 300 euro per schooljaar. In 2018 was dit nog een derde van de kosten - toen was het maximumbedrag 200 euro.
Naast de muziekverenigingen is er ook een aantal andere cultuurorganisaties dat elk jaar geld krijgt, zoals de bibliotheek, het Agora Theater en toneel-, zang- en fanfare groepen.

Extra kansen voor kinderen

Het college van Wijchen belooft in zijn coalitieakkoord dat onderwijs met sport en cultuur verbonden wordt door middel van een zogenoemde combinatiefunctionaris; een soort tussenpersoon die dat regelt. En dat wordt ook gedaan; diegene organiseert voor de groepen 3 tot en met 6 van Wijchense basisscholen muzieklessen waarvan de gemeente 75 procent van de kosten betaalt.
Daarnaast hebben alle basisschoolleerlingen in de gemeente begin februari een boekje ontvangen voor het initiatief ‘Sjors Sportief’. Daarin staan allemaal sportieve en culturele workshops waaraan de leerlingen kunnen deelnemen. Vaak zijn die activiteiten gratis.
Een soortgelijke subsidie wordt uitgedeeld in de buurgemeente Druten: de Nieuwe Muziekschool krijgt daar subsidie waarmee jongeren professioneel muziekonderwijs kunnen volgen voor een lagere prijs.