Waarom is de maan zo groot?

VOORST GEM VOORST - Het is de vroege vogels ongetwijfeld opgevallen: de ondergaande maan is heel groot. Wat is er aan de hand?

Het is deze dinsdagochtend niet alleen volle maan, maar ook supermaan. Als de maan, die cirkelt rondom de aarde, dichtbij de aarde staat, wordt er gesproken van supermaan. Een supermaan is een volle maan die groter en helderder opkomt dan gewoonlijk.

Grote maan? Dat lijkt maar zo

Dat de maan in de ochtend zo groot is, is volgens Alex Scholten van sterrenwacht Bussloo eigenlijk gezichtsbedrog. 'Dan lijkt de maan groter, maar dat is in werkelijkheid niet zo. Onze hersenen zien de maan in het landschap, daardoor ziet de maan er groter uit.'

De maan komt om iets over 10.00 uur vanochtend het dichtst bij de aarde. Rond 17.00 uur is het precies volle maan. Als het een uur later donker wordt, is de supersneeuwmaan pas goed te zien.

Supersneeuwmaan? Overdreven!

De verhalen in de media over de zogenoemde supersneeuwmaan vindt Scholten overdreven. 'We moeten er een beetje om lachen. Ja, er is sprake van een supermaan, maar dat is niet bijzonder. Dat gebeurt iedere maand. Je ziet er ook niks van. Het verschil zou je pas zien als je de gewone maan ernaast zou kunnen zien.'

Dat de supermaan nu 'supersneeuwmaan' wordt genoemd, komt volgens Scholten doordat het februari is. 

De tekst gaat verder onder de foto's. 

IIona de Bruin - Barneveld

Foto: IIona de Bruin - Barneveld

Ingrid Eijkelboom Elfring - Arnhem

Foto: Ingrid Eijkelboom Elfring - Arnhem

Heeft u ook mooie foto's gemaakt van de maan? Stuur ze aan ons via Whatsapp.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Voorst Weer Nieuws
Deel dit artikel: