Nieuws

Veer begint na 63 jaar aan nieuwe carrière in Antwerpen

Het oude veer van Tiel, de Hendrikus, is maandag volledig gereviseerd aan de slag gegaan als waterbus op het Albertkanaal bij Antwerpen. © Stichting tot behoud Hendrikus
TIEL - Het oude veer van Tiel, de Hendrikus, is maandag volledig gereviseerd aan de slag gegaan als waterbus op het Albertkanaal bij Antwerpen.
door Menno Provoost
Afgelopen weken heeft het schip uit 1956 een grondige opknapbeurt gekregen op de werf De Haas in Maassluis. Daarbij heeft het de kleuren gekregen van de waterbusdienst op het Albertkanaal.
Deze is in 2017 in het leven geroepen als alternatief voor het autoverkeer. Hendrikus vaart samen met twee andere schepen heen en weer tussen Antwerpen, Merksem, Deurne, Schote en Wijnegem. Het is de bedoeling dat op deze route elektrische schepen gaan varen, maar die zijn er nog niet. De rederij heeft het schip daarom voor een jaar gehuurd.

Geen grote gebreken

De Hendrikus heeft tientallen jaren tussen Tiel en Wamel gevaren en is erg geliefd bij veel inwoners. Er is een stichting opgericht die het scheepje wil inzetten voor recreatieve doeleinden.
De verhuur als waterbus kwam daarbij als geroepen, omdat de rederij in Zwijndrecht voor de kosten voor het opknappen en certificeren van het vaartuig op zich genomen heeft. Daarbij zijn geen grote gebreken aan het licht gekomen. De rederij zet het vaartuig in op het kanaal in Antwerpen.
De stichting heeft nu een jaar de tijd om een exploitatie als recreatief vaartuig in het rivierengebied op te zetten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!