Nieuws

Een week lang herdenken in Nijmegen, 75 jaar na tragisch bombardement

Deze hele week staat in Nijmegen in het teken van 22 februari 1944. Op die dag bombardeerden Amerikaanse vliegtuigen de stad Nijmegen. Het werd een van de grootste rampen die Nederland in de twintigste eeuw heeft getroffen. Bijna 800 doden, duizenden gewonden en honderden verwoeste gebouwen stonden op de trieste balans. Bij die zwarte bladzijde in de Nijmeegse geschiedenis wordt deze week op heel veel verschillende manieren stilgestaan. © regionaal archief Nijmegen
NIJMEGEN - Deze hele week staat in Nijmegen in het teken van 22 februari 1944. Op die dag bombardeerden Amerikaanse vliegtuigen de stad Nijmegen. Het werd een van de grootste rampen die Nederland in de twintigste eeuw heeft getroffen. Bijna 800 doden, duizenden gewonden en honderden verwoeste gebouwen stonden op de trieste balans. Bij die zwarte bladzijde in de Nijmeegse geschiedenis wordt deze week op heel veel verschillende manieren stilgestaan.
'Er zijn lezingen op scholen, herdenkingen, NEC houdt een minuut stilte en donderdag is een speciale bijeenkomst in de stad waarbij heel veel mensen een lint van lichtjes gaan vormen om de brandgrens aan te geven', vertelt Rob Jaspers die als organisator nauw betrokken is bij alle herdenkingen.
Hij maakte zich de afgelopen maanden sterk voor dat menselijke lint van lichtjes. 'Aan die herdenking doen niet alleen maar de mensen mee die als nabestaanden betrokken zijn bij het bombardement. Ik heb juist ook jongeren benaderd, muziekverenigingen en tal van andere groepen die je niet direct verwacht.'

'75 jaar vrijheid beseft niet iedereen'

Jaspers vindt het belangrijk dat mensen zich realiseren wat voor enorme tragiek zich heeft afgespeeld op de grond waar ze lopen. '75 jaar vrijheid, dat is echt heel lang, dat beseft niet iedereen. Ga maar eens googelen op oorlogen. Dan weet je niet wat je ziet. Zo ontzettend veel oorlog. Dan is het heel bijzonder dat we al 75 jaar in deze vrijheid leven', zegt de initiatiefnemer achter de herdenkingen.
De hele week worden mensen die door Nijmegen lopen herinnerd aan de geschiedenis. Zo werden vorige week al meerdere billboards onthuld op Plein 1944. Billboards met daarop de foto's van slachtoffers en hun namen. 'Ik liep daar dit weekend en reken maar dat mensen onder de indruk waren, dat komt echt wel binnen', vertelt Jaspers. 

'Vergissingsbombardement'

Het bombardement bij Nijmegen wordt regelmatig bestempeld als vergissingsbombardement omdat de vliegers Nijmegen voor de Duitse stad Kleef zouden hebben aangezien. Dat is een fabeltje. De bommenrichter van het leidende vliegtuig maakte een inschattingsfout bij het uitzetten van het doel (het spoorwegemplacement), waardoor de overige vliegers verkeerd bombardeerden en het centrum van de stad troffen. 
De speciale herdenkingsbijeenkomst waarbij een menselijk lint de brandgrens van het bombardement vormt, begint komende donderdag om 20.00 uur en duurt een kwartier. Omroep Gelderland staat deze week uitgebreid stil bij de herdenkingen rondom het tragische bombardement. 
Luister hier naar het gesprek van radiopresentator Klaas Drupsteen met Rob Jaspers:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!