Nieuws

Het klokkenspel van de Eusebiuskerk in Arnhem klinkt weer elk kwartier

Anderhalf jaar lang is het stil geweest, maar vanaf maandag is het weer elk kwartier te horen: het automatisch carillon van de Eusebiuskerk in Arnhem. Na blikseminslag in 2017 kwam destijds niet alleen de klok stil te staan, ook het automatisch klokkenspel hield er mee op. Nu de steigers om de toren voor een groot deel weg zijn wordt de 350 jaar oude traditie weer hervat. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Anderhalf jaar lang is het stil geweest, maar vanaf maandag is het weer elk kwartier te horen: het automatisch carillon van de Eusebiuskerk in Arnhem. Na blikseminslag in 2017 kwam destijds niet alleen de klok stil te staan, ook het automatisch klokkenspel hield er mee op. Nu de steigers om de toren voor een groot deel weg zijn wordt de 350 jaar oude traditie weer hervat.
Beiaardier Bob van der Linde heeft de afgelopen tijd tal van melodieën geschreven voor het automatische klokkenspel. 'Ik speel elke zaterdagochtend een uur, maar straks hoor je dus weer elk kwartier een melodietje', zegt hij opgetogen.
Hij speelt ze dus niet live. 'Dat is allemaal ingevoerd in de computer, maar het is heel grappig want je ziet de toetsen van het klavier wel op en neer gaan, maar dan zonder dat ik erachter zit', lacht de stadsbeiaardier. 
(tekst gaat verder onder de reportage)
Het klokkenspel van de Eusebiuskerk in Arnhem klinkt weer elk kwartier

Quadrillon

De traditie van het per kwartier luiden van de klok komt voort uit de gewoonte om mensen in de stad te waarschuwen dat de klok weer zou gaan slaan om het uur aan te geven. Daarom werd het met de kleinere klokken onderverdeeld in vier kleine blokjes. 
Beiaardier Bob van der Linde vertelde op Radio Gelderland over het klokkenspel:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!