Automatisch klokkenspel Eusebius hersteld

ARNHEM - Het klokkenspel van de Eusebiuskerk zal vanaf maandag de tijd weer aangeven. Het is anderhalf jaar stil geweest na een blikseminslag in 2017. Nu de steigers om de toren voor een groot deel weg zijn, kan het carillon weer zijn werk doen.

Een nieuwe computer zal het klokkenspel ieder kwartier weer laten klinken. De eerste dag dat het carillon weer ieder kwartier zal klinken is het oude Gelderse volkslied te horen als herinnering van wat 75 jaar geleden klonk in de oorlogstijd, en het nieuwe volkslied 'ode aan Gelderland'. Bezoekers kunnen het klavier van dichtbij ‘vanzelf’ zien spelen in de beiaardcabine, ter hoogte van de glazen balkons.

In het stadsleven werd vroeger de tijd bekendgemaakt met één grote klok die door het aantal slagen het uur van de dag aangaf. Om mensen in de stad te waarschuwen dat de klok weer zou slaan, en zij dus niet de eerste slag hoefden te missen en hierdoor in de veronderstelling zouden verkeren dat het een uur eerder was, plaatste men enkele kleinere klokjes die met een kort wijsje de mensen in de stad attendeerde op de aanstaande bekendmaken van de tijd. De benaming carillon is dan ook een verbastering van het woord quadrillon, waar het woord ‘vier’ in is te herkennen.

Meer over dit onderwerp:
RTV Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: