Nieuws

Ooievaar kan gaan wennen aan nieuw nest

De ooievaar die jaarlijks terugkeert naar Hall, kan ook de komende jaren gewoon gebruikmaken van een plekje langs het Apeldoorns Kanaal. De boom waarin de ooievaar zijn nest heeft gebouwd wordt gekapt. Waterschap Vallei en Veluwe heeft een nieuw onderkomen voor het dier geplaatst. © Waterschap Vallei en Veluwe
HALL - De ooievaar die jaarlijks terugkeert naar Hall, kan ook de komende jaren gewoon gebruikmaken van een plekje langs het Apeldoorns Kanaal. De boom waarin de ooievaar zijn nest heeft gebouwd wordt gekapt. Waterschap Vallei en Veluwe heeft een nieuw onderkomen voor het dier geplaatst.
De stam en takken van de oude eik aan de Langedijk in Hall zitten onder de schimmels en zwammen. De boom levert daarom gevaar op voor fietsers en automobilisten en moet gekapt worden.
Maar het ooievaarsnest heeft een beschermde status door de Wet Natuurbescherming en mag niet zomaar verdwijnen. Het waterschap kreeg een kapvergunning voor de boom, maar die kap mag pas eind 2019 plaatsvinden. De verwachting is dat de ooievaar dit voorjaar namelijk nog gebruik maakt van het nest in de Amerikaanse eik.
In de toekomst is het dus de bedoeling dat de ooievaar van het nest op de nieuwe paal gebruikmaakt. Zo voorkomt het waterschap dat de ooievaar geen nestplaats heeft in het broedseizoen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!