'Vervuild' zand in Barneveld en Voorthuizen blijkt voor 99 procent schoon

BARNEVELD - Het zand van afvalverwerker Vink dat in woonwijken in Barneveld en Voorthuizen is gebruikt, blijkt voor 99 procent schoon te zijn. Dat heeft ingenieursbureau Royal HaskoningDHV vastgesteld.

Volgens de gemeente Barneveld onderzocht het bureau 137 plekken. Het onderzoek was uitgebreider dan wettelijk is voorgeschreven om inwoners maximale zekerheid te kunnen geven. 

De tekst gaat verder onder de reportage.

De hoofdconclusie is dat 99 procent van het onderzochte zand voldoet aan de norm voor wonen. Bij één monster, onder de straat Ternate in de Barneveldse wijk Eilanden-Oost, is sprake van een verhoogd gehalte aan styreen, een giftige stof.

Maar volgens de gemeente blijft de aangetroffen hoeveelheid onder de interventiewaarde (een waarde die aangeeft dat sprake is van een verplichting tot saneren). Royal HaskoningDHV gaat hier de komende dagen nader onderzoek naar doen. De uitkomsten hiervan worden met de omwonenden gedeeld.

Voor alle zandmonsters (ook die in Eilanden-Oost) geldt dat de resultaten hebben aangegeven dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid, aldus de gemeente Barneveld.

Zie ook: dossier afvalbedrijven

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!