Komt er winterparkeren onder de Nijmeegse Waalbrug, of niet?

NIJMEGEN - Het is een wens van ondernemers aan de Waalkade en verschillende partijen in de gemeenteraad van Nijmegen: winterparkeren onder de Nijmeegse Waalbrug, tussen de Waalkade en de Ooijpolder. Volgens wethouder Tiemens (Mobiliteit) is dat onmogelijk.

Een renovatie van de Waalbrug staat voor de deur. De Waalkade ondergaat op dit moment al een grondige metamorfose en wordt veelal groen, zonder auto's. Op de Waalkade kon voorheen altijd worden geparkeerd, maar dat kan nu niet meer.

Winterparkeren zou na de renovaties een oplossing moeten zijn voor de verdwenen parkeerplekken. Zo kunnen bezoekers tijdens de donkere dagen toch dichtbij de Waalkade parkeren. In maart 2018 was een meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad voor dat winterparkeren. 'Onuitvoerbaar', zegt Tiemens nu.

Twee keer per winter onder water

'Dit stuk ligt heel erg laag en staat minstens twee keer per winter onder water', legt de wethouder uit. 'Rijkswaterstaat heeft aangegeven bezwaar te maken als we hier een parkeervoorziening inrichten.' Het zou onwerkbaar zijn om faciliteiten als parkeermeters en verlichting op de locatie te plaatsen. 'Dan moeten we dat bij hoogwater steeds weghalen', vertelt de wethouder. 

Die conclusie heeft wel heel erg lang op zich laten wachten, constateren meerdere raadsleden. Dat terwijl er een uitdrukkelijke wens van de ondernemers en een meerderheid van de gemeenteraad ligt. 

Opnieuw kijken naar mogelijkheden

'Het hoeft ook geen perfecte parkeerplaats te zijn', benadrukt SP-raadslid Hans van Hooft. Hij pleit voor een sobere parkeervoorziening, vergelijkbaar met de huidige situatie. 'Dan zet je wat hogerop een parkeermeter neer. Bij hoogwater kan er dan even niet geparkeerd worden. Dat lijkt me logisch.' De twijfel bestaat of het zonder verlichting en verdere voorzieningen wel veilig blijft. De wethouder gaat in ieder geval opnieuw kijken naar de mogelijkheden.

Aan de westkant van de Waalkade liggen ook parkeerplaatsen, maar hier mag na 21:00 's avonds niet meer worden geparkeerd door overlast in de buurt. Als er aan de oostkant geen winterparkeren wordt ingesteld blijft parkeren in de hoger gelegen garages de enige optie. Ondernemers vreesden eerder voor het verlies van klanten, aangezien er dan een stuk moet worden gelopen. 

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!