Geen Duitse voertuigen meer in herdenkingsstoet Slag om Arnhem

ARNHEM - Airborne Battlewheels Oosterbeek, die jaarlijks de parade van legervoertuigen in de herdenking van de slag om Arnhem regelt, is van plan dit jaar Duitse legervoertuigen te weren.

Airborne Wheels ergerde zich aan het toenemende aantal Duitse voertuigen, zonder dat daar volgens voorzitter Dick Timmerman afdoende overleg over werd gepleegd. Een en ander leidde tot een conflict met Eef Peters, eigenaar van de inderdaad indrukwekkende verzameling Duiitse voertuigen. Over de details wil de voorzitter geen uitspraken doen.

De organisatie is sowieso van plan om het dit jaar, met de 75e herdenking van operatie Market Garden heel anders te gaan doen. Niet alleen Duitse, ook Amerikaanse voertuigen worden dit jaar uit de stoet geweerd. Ze wil alleen nog Britse voertuigen in de stoet, wat ook de oorspronkelijke doelstelling was aan het begin van de traditie, in 1996. In deze categorie hebben zich inmiddels al 130 deelnemers gemeld. 

Ondanks de overweldigende belangstelling om mee te rijden in dit jubileumjaar, gaat de organisatie tot een maximum van 350 voertuigen. Alleen zo, stelt ze, blijft het te behappen.

Desgevraagd zegt Peters in de Gelderlander dat naar zijn mening Duitse voertuigen bij het algehele beeld van de Tweede Wereldoorlog horen. Zijn wagens waren al verschillende oorlogsfilms te zien, zoals Oorlogswinter en Zwartboek.

 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem RTV Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: