Woonboten Nijmegen mogen voorlopig blijven liggen

NIJMEGEN - De woonboten aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen mogen daar voorlopig blijven liggen. De gemeente wil ze daar weg hebben, maar zet dat voornemen nu in de ijskast door een recente uitspraak van de rechtbank Limburg.

door Rob Haverkamp

Op grond van de Wet verduidelijking voorschriften woonboten en de rechterlijke uitspraak lijkt er volgens de stadsadvocaat onvoldoende grond voor handhaving wegens strijdigheid met het bestemmingsplan.

Gevolgen onderzoeken

De gemeente heeft de woonbooteigenaren en bedrijven van het aanliggende bedrijventerrein daarover geïnformeerd. Wonen op woonboten kan niet in een gebied met zware industrie, vindt de gemeente nog altijd. 'We gaan dan ook onderzoeken wat de gevolgen voor eigenaren en bedrijven zijn en wat onze volgende stappen zijn', zegt wethouder Noël Vergunst.

'We gaan in gesprek met eigenaren en bedrijven van het aanliggende bedrijventerrein en vragen hun zienswijze. Voor de woonbooteigenaren en bedrijven betekent het dat de onzekerheid voorlopig aanhoudt. Maar gegeven deze nieuwe feiten is doorgaan met handhaving op dit moment in niemands belang.'

Ligging woonboten (foto Google Maps)

Geen felicitatie waard

Voor de woonbootbewoners is het dan ook geen reden om de vlag uit te hangen. 'Het staat dus even stil', zegt Erma Pestman. Ze is één van de eigenaren van een woonboot aan de Oostkanaaldijk en trad de afgelopen jaren op als woordvoerder van de gedupeerde woonbooteigenaren.

'Het blijft afwachten', verzucht ze. 'Het gevoel dat het een felicitatie waard is, hebben we nog niet. Maar het kan positief voor ons uitvallen. De onzekerheid duurt alleen maar voort en de zorgen zijn niet weg.'

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!