Chirurg Rijnstate benoemd tot hoogleraar Wageningen Universiteit

ARNHEM - Bariatrisch chirurg Eric Hazebroek van Vitalys, onderdeel van Rijnstate, is per 1 februari benoemd tot buitengewoon hoogleraar voeding en obesitas aan de Wageningen Universiteit.

Hazebroek doet een dag per week wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op de diverse behandelmethoden. Daarnaast geeft hij colleges aan studenten van de universiteit van Wageningen. Een deel van zijn onderzoek richt zich op vrouwen die na een maagverkleinende operatie zwanger willen worden. Belangrijk is dan het voedingspatroon in kaart te brengen. Voedingstekorten hebben invloed op de moeder, maar ook op het ongeboren kind.

Ruim 1250 operaties

De chirurg verricht maagverkleinende operaties, ook wel bariatrische chirurgie genoemd. Bij Vitalys, het expertisecentrum op het gebied van overgewicht, worden jaarlijks meer dan 1250 van deze operaties uitgevoerd. Patiënten krijgen daarbij een begeleidingstraject waar een verandering van leefstijl centraal staat.

'Enige optie'

'Voor patiënten met ernstig overgewicht is een operatie vaak nog de enige optie die langdurig gewichtsverlies kan geven', zegt Hazebroek. 'Een dergelijke operatie brengt ook risico’s met zich mee. Door een maagverkleining kunnen bepaalde vitamines niet meer goed worden opgenomen in het lichaam, waardoor patiënten levenslang voedingssupplementen moeten slikken.'

Verder benadrukt de chirurg dat obesitas gezien moet worden als een chronische ziekte. Niet als een bijproduct van onze consumptiemaatschappij. Zijn leerstoel voeding en obesitas valt niet voor niets onder de leerstoelgroep voeding en ziekte.

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem RTV Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: