Gelredag 9 maart: Kijk- en luistermuseum, Bennekom

Het Kijk- en Luistermuseum is de schatkamer van Bennekom. Alle zintuigen worden geprikkeld bij een bezoek aan dit veelzijdige museum. De collectie omvat 230 zelf-spelende muziekinstrumenten, zoals speeldozen, straatpiano’s en draaiorgels. Daarnaast nemen de historische voorwerpen en textielobjecten jong en oud mee naar het verleden van deze streek. Kom langs en maak een reis langs de topstukken van het museum. Hoe maakte men mechanische muziek in huis of de danszaal toen er nog geen grammofoon, radio of cd-speler bestond? Dát ziet en hoort u in ons museum. Kijk én Luister!

De collectie omvat ruim 200 mechanische muziekinstrumenten uit de 19e eeuw. Deze worden allemaal met een veerwerk opgewonden of met de hand bewogen. Apparaten met een stekkersnoer zult u bij ons niet vinden. U ziet speeldozen, zingende vogels, bewegende en muziekmakende figuren als een goochelaar en banjospeler. Verder zijn er cilinder- en schijvenspeeldozen, straatpiano’s, pianola’s en draaiorgels, waaronder een schitterend gerestaureerd Bruderorgel uit 1860.

Onder de (café)speeldozen bevindt zich een zeldzaam Amabile Harmonium, een van de drie nog spelende exemplaren ter wereld. De meest recente aanwinst is een zogenaamd orchestrion, de Violano Virtuoso uit 1912, waarin een viool en een piano samen worden bespeeld. De muziekinstrumenten worden tijdens rondleidingen gedemonstreerd en hun werking wordt toegelicht.

Ook tijdens deze Gelredag worden alle zintuigen geprikkeld. We beginnen met een verhaal over textiel en Veluwse klederdracht. Daarna volgt een rondleiding door de muziekzaal. De toegang is tot 12.00 uur uiteraard gratis.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Ridders_van_Gelre_-_Gelredagen
Deel dit artikel: