'Epke' van de Special Olympics is klaar voor de World Games in Abu Dhabi

VAASSEN - Hij doet aan turnen en heeft een verstandelijke beperking. Erik van Loenen woont in Vaassen maar doet in maart in Abu Dhabi mee aan de Special Olympics World Games. Daar strijden in totaal 7.000 sporters uit meer dan 190 landen tegen elkaar. Zaterdag presenteerde het Nederlandse team zich.

Met zijn turnkunsten veroverde Erik (32) al meer dan 50 medailles. Vorig jaar werd hij bekend toen hij besloot wereldkampioen turnen Epke Zonderland uit te dagen: 'Epke Zonderland, ik kan je hebben!' riep hij toen. Uiteindelijk kreeg Erik de kans om samen met Epke zijn turnkwaliteiten te tonen tijdens A Touch of Gold, de eindejaarsshow van de Nederlandse gymnastiekunie in de Ziggo Dome. 

In Abu Dhabi zijn 65 sporters en 23 coaches van Team NL straks actief in 13 takken van sport, waaronder atletiek, handbal, judo, voetbal en wielrennen, tennis, voetbal, zwemmen en dus ook gymnastiek. Naast Erik doen ook Anne van den Berg, Anna Israëls, Arjan van Rijssen en Jelle van Vriesland van gymnastiekvereniging Novitas uit Apeldoorn mee in die categorie. 

(tekst gaat verder onder de reportage)

Beelden: Dutch Gymnastics

Uitstijgen boven zichzelf

Na maandenlange voorbereidingen en trainingen zijn de sporters met een verstandelijke beperking klaar voor de Special Olympics World Games 2019. Het team stapt op 7 maart op het vliegtuig naar Abu Dhabi, waarna de sporters proberen boven zichzelf uit te stijgen wat betreft sportprestaties maar vooral ook zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Vanaf 14 maart nemen de sporters met een verstandelijke beperking het een week lang tegen elkaar op. 

'Ik ga ervoor!'

'Ik er honderd procent voor', zei Erik zaterdag tijdens de teampresentatie in Utrecht. In Vaassen wordt hij steeds vaker herkend. Moeder Els vindt meedoen  in Abu Dhabi het belangrijkste, maar volgens vader Han gaat zijn zoon toch echt 'voor goud.'  Zelf zegt Erik dat hij het 'trucje van Epke' gaat doen; rustig blijven en vooral zijn eigen ding doen.

Mondiger en zelfstandiger

Vader Han voegt toe dat de sport zijn zoon hoe dan ook een sociaal netwerk oplevert. Special Olympics zet zich wereldwijd in om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door het organiseren van sportevenementen. De Special Olympics in Abu Dhabi geven de sporters een kans om te stralen op een podium. De organisatie hoopt zo dat deelnemers mondiger en zelfstandiger worden en leren opkomen voor hun eigen belangen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Instagram Gemeente Epe Vaassen Nieuws
Deel dit artikel: