Stankoverlast op Veluwe door ongeval tankauto Alblasserdam

NIJKERK - In onder meer Harderwijk en Nijkerk werd zaterdagmorgen een vreemde en vervelende geur geroken. Het bleek om olie te gaan die in een tankwagen zat in Alblasserdam, meldde de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid.

Er werd geklaagd over een gas- en rubberachtige geur. De veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland meldt dat er zo'n 100 klachten zijn binnengekomen. 'Het ging alleen om stankhinder. Niet om braken of misselijkheid. Daarvoor was het incident te ver weg.'    

Het ging om een tankwagen op het terrein van het bedrijf OTT. Een woordvoerder van het bedrijf zei tegen alblasserdamsnieuws.nl dat het gaat om een lekkage van de stof petrolad, een soort olie. Afgelopen nacht liep de temperatuur in de tankwagen tot boven de 100 graden op, terwijl deze maximaal 70 graden mag zijn. Door de overdruk is de stof er uiteindelijk in gasvorm uitgespoten, met een enorme stank tot gevolg.

De veiligheidsregio verstuurde een alert met de oproep ramen en deuren gesloten te houden. In Gelderland kwam het waarschuwingsbericht onder meer op de Veluwe en in Tiel binnen.

Geen gevaar voor de gezondheid

Het is nog niet duidelijk wat er is misgegaan en waarom de olie zo waarom kon worden. De veiligheidsregio liet weten dat er geen gevaar is voor de gezondheid. Wel kan de sterke lucht misselijkheid veroorzaken en leiden tot overgeven, maar dat was alleen in de nabije omgeving. 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: