Jarenlange celstraffen geëist voor moord op Samet, maar OM kan geen schutter aanwijzen

Niemand kan verantwoordelijk worden gehouden voor de moord op Samet (25). Dat stelt de officier van justitie. De man werd in maart 2017 doodgeschoten bij een mislukte drugsdeal op een carpoolplaats in Vaassen. Tegen de vijf verdachten in de zaak zijn straffen geëist tussen de 3 en 9 jaar cel.

Wilco K., Naigal F., Kenneth K. en Clinton K. wilden 100 gram cocaïne van Samet en zijn handlanger Ilyas M. Er zou een prijsafspraak zijn gemaakt: ongeveer 4000 euro. De officier van justitie gaat er niet van uit dat het viertal daadwerkelijk wilde betalen voor de drugs.

'Makkelijk honderd gram pakken van een Turk', valt er te lezen in een verstuurd bericht van Wilco K. Het zou dus gaan om een ripdeal. 

Wilco K, Kenneth K. en Naigal F. hoorden negen jaar celstraf tegen zich eisen. Tegen de handlanger en vriend van Samet, Ilyas M., is zes jaar cel geëist. De eis tegen Clinton K. valt met drie jaar cel lager uit, hij zou voornamelijk als handlanger hebben gediend. 

Meerdere schoten

Tijdens de deal op de carpoolplaats ontstond een handgemeen waarna er verschillende schoten werden gelost. Een van die schoten werd Samet fataal, maar wie het fatale schot loste blijft onduidelijk. Er is onvoldoende bewijs om een daadwerkelijke dader aan te wijzen.  

'Daarnaast zijn er leugenachtige verklaringen afgegeven waarbij de verdachten allemaal naar elkaar wijzen', aldus de officier van justitie. Er waren meerdere wapens aanwezig en meerdere verdachten hebben geschoten. 

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder video)

'Wild-west voor drugscriminelen'

Iedereen heeft Samet voor dood achtergelaten. Juridisch is er dan wel niemand verantwoordelijk te houden voor zijn dood, maar moreel zijn alle vijf de verdachten verantwoordelijk, zegt de officier. Forse straffen zouden volgens haar op zijn plaats zijn. 'We willen niet dat Nederland een wild-west wordt voor drugscriminelen.'

De verdachten moeten daarom veroordeeld worden voor onder meer poging tot doodslag, poging tot afpersing en het in bezit hebben van een vuurwapen, zo betoogt de officier. 

Donderdag is de laatste zittingsdag. 

 
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: