Midwinterhoorngroep gaat ten onder aan eigen succes

EIBERGEN - De Midwinterhoorngroep Eibergen dreigt ten onder te gaan aan z'n eigen succes. Er zijn zoveel jongeren die het ambacht van midwinterhoorn maken willen leren dat er een tekort is aan gereedschap.

Het keuzevak midwinterhoorn maken, lijkt steeds populairder te worden. Op dit moment maken 21 leerlingen van het Assink Lyceum in Neede hun eigen midwinterhoorn. De vrijwilligers van de midwinterhoorngroep Eibergen begeleiden de tieners. Maar ze komen gereedschap tekort. 

Nog niet vaak gereedschap vastgehouden

De gutsen, blokschaven, trekmessen, fleshamers die beschikbaar zijn, zijn voor de meeste tieners nieuw. 'De meesten hebben voor het eerst een trekmes vast', legt Gerrit Keuper van de Midwinterhoorngroep uit. Ze leren de jongeren omgaan met de gereedschappen. Er zijn al heel wat leerlingen met blaren. En zo nu en dan komt er een pleister aan te pas. Inmiddels beginnen de stammen al enigszins in vorm te komen. In totaal zijn ze zo'n 80 uur bezig met één midwinterhoorn.

(de tekst gaat door onder de video)

De groep uit Eibergen maakt tijdens de lessen gebruik van kisten met daarin gereedschap. Deze hebben zij in bruikleen gekregen van de overkoepelende organisatie Federatie Gelderse Midwinterhoornblazen. In deze kisten zit het gereedschap wat je nodig hebt om een midwinterhoorn te maken. Met de grote belangstelling voor de lessen is er te weinig gereedschap, elk jaar groeit het aantal leerlingen dat een midwinterhoorn wil maken.

Bovendien zou de Midwinterhoorngroep Eibergen graag haar eigen gereedschap willen hebben. Het gaat om: trekmessen, brede gutsbeitels (breder dan 20 mm.), houten flenshamers, slangklemmen (voor een diameter tussen 50 en 130 mm.) en een lintzaag. Kijk voor meer informatie op de site van Gelderland Helpt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deze dinsdagavond ziet u het midwinterhoorn maken in de uitzending van Gelderland Helpt (17.50 uur, elk uur herhaald).
Deel dit artikel: