Nieuws

Woonwagenbewoner demonstreert bij gemeentehuis Didam: 'Ik blijf een jaar als het moet'

Woonwagenbewoner Herman Hoeree protesteert sinds maandagavond op de parkeerplaats van de gemeente Montferland in Didam. Hij eist een vaste standplaats voor zijn caravan. © Omroep Gelderland
DIDAM - Woonwagenbewoner Herman Hoeree protesteert sinds maandagavond op de parkeerplaats van de gemeente Montferland in Didam. Hij eist een vaste standplaats voor zijn caravan.
De 36-jarige Hoeree protesteert alleen, maar probeert via een livestream op Facebook aandacht te trekken voor zijn actie. Hij krijgt op afstand steun van familie, vrienden en andere woonwagenbewoners. Op de caravan hangt een spandoek met de tekst: 'Wij willen geen huis. De woonwagen is ons thuis'.
Kijk hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de video):
Woonwagenbewoner demonstreert bij gemeentehuis Didam: 'Ik blijf een jaar als het moet'
Luister hier het hele gesprek met Hoeree terug:

'Het is onze cultuur'

Hoeree woont momenteel noodgedwongen in een huis, omdat er in de gemeente Montferland maar vier vaste standplaatsen voor woonwagens zijn. 'In een woonwagen heb ik meer vrijheid. Het is onze cultuur. In een huis komen de muren op me af', benadrukt hij.
Tekst gaat verder onder de foto.
Herman Hoeree.
Woonwagenbewoner Herman Hoeree protesteert sinds maandagavond op de parkeerplaats van de gemeente Montferland in Didam. Hij eist een vaste standplaats voor zijn caravan. © Omroep Gelderland
De gemeente probeert Hoeree te overtuigen te vertrekken in ruil voor een gesprek met de burgemeester. Maar daar peinst Hoeree niet over, want een gesprek had hij al eerder. 'Ze beloven van alles maar komen niks na. Ik blijf zo lang staan als nodig is. Een jaar als het moet', zegt hij. 

Toch een gesprek

Dinsdagmiddag vond er om 13.00 uur toch een gesprek plaats tussen Hoeree, de burgemeester en de verantwoordelijk wethouder. Het gesprek was positief. Hoeree zal om 17.30 uur een officieel verzoek indienen voor een nieuwe standplaats voor een woonwagen.
Een woordvoerder zei eerder op de dag dat de vier plaatsen staan vastgesteld in het bestemmingsplan en dat dat voorlopig zo blijft. 'Er is wel een landelijke beleidswijziging geweest. Dat wordt op de gezamenlijke agenda van gemeenten gezet, maar er valt niets te zeggen over of er in de toekomst een plek bijkomt', zei hij.

Niet de eerste actie

Het is niet de eerste keer dat Hoeree actie voert voor een vaste standplaats. Eind 2018 sloot hij zich aan bij een landelijke actie van woonwagenbewoners die vonden dat ze slecht behandeld werden door hun gemeente.
De politie is sinds maandagavond ook aanwezig op de parkeerplaats bij het gemeentehuis en houdt de actie van de woonwagenbewoner nauwlettend in de gaten. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!