Nieuws

Gofferttreintje terug op Nijmeegse bodem

Sinds 2016 proberen een paar enthousiastelingen het Goffertreintje - een stoomtreintje dat in het Goffertpark rondreed - daar weer te laten rijden. Zoals dat het geval was van 1971 tot 2012. Sinds maandagochtend is de trein terug op Nijmeegse bodem © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Sinds 2016 proberen een paar enthousiastelingen het Goffertreintje - een stoomtreintje dat in het Goffertpark rondreed - daar weer te laten rijden. Zoals dat het geval was van 1971 tot 2012. Sinds maandagochtend is de trein terug op Nijmeegse bodem
Het stoomtreintje verdween naar een pretpark in Zweden, maar werd daar al een poos niet meer gebruikt en stond weg te roesten. Zonde, vonden drie oud-machinisten. Ze besloten te proberen of de trein weer opnieuw in het Goffertpark zou kunnen gaan rijden.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)
Gofferttreintje terug op Nijmeegse bodem

Zweedse sneeuw zit er nog op

Ze hebben er lang naar uitgekeken, maar op een industrieterrein in Nijmegen-West wachtten de oud-machinisten maandagochtend op de komst van een vrachtwagen uit Zweden. Ze mogen de stoomtrein en bijbehorende rails tijdelijk stallen in een loods van bouwbedrijf Van de Water.
Stoomgroep De Goffert, zo hebben de drie liefhebbers zich genoemd. De ogen van Rob Quint, Pim Egbertzen en Jordi Wouters glinsteren als ze hun Goffertreintje terug op Nijmeegse bodem zien zodra die met een vorkheftruck voorzichtig uit de vrachtwagen wordt geladen. De Zweedse sneeuw zit er nog op. Al het werk om het stoomtreintje terug te krijgen wordt nu beloond.

Ouderwets collecteren

Tienduizenden euro's waren nodig om het terug te kopen van het Zweedse pretpark waar het treintje ongebruikt stond de verpieteren. Alles bij elkaar kost het bijna een ton, en dat leidde tot sceptische reacties. 'Zo, denken jullie écht dat het gaat lukken? Dat is wel een héél groot bedrag', was een veelgehoorde reactie, vertelt Pim Egbertzen.
Dat geld binnenharken ging deels ouderwets met de collectebus en de Nijmegenaren gaven gul. 'Twintigduizend euro is gecollecteerd deur aan deur', vertelt Egbertzen met enige trots. De provincie Gelderland droeg 25.000 euro bij. 
Het is dan ook een treintje met een lange geschiedenis dat veel harten heeft gestolen. Pim Egbertzen woonde zelf vlak om de hoek bij het Goffertpark en raakte als jochie al straalverliefd en stond ontelbare keren met zijn moeder op het perronnetje te wachten.
Als alles goed gaat zitten er volgend voorjaar weer blije kindersmoeltjes in de wagonnetjes. Er is nog wat geld en tijd nodig.

Zie ook: