Onderzoeker draait de rollen om en fietst Tour de France

NIJMEGEN - Normaal gesproken maakt hij het geld op dat er voor hem wordt opgehaald, maar onderzoeker Bart Kiemeney draait de rollen nu om. Hij stapt zelf op de fiets om geld in te zamelen voor zijn eigen afdeling en daarmee het onderzoek naar kanker. Maandag begon hij met zijn eerste training, want in de zomer gaat hij proberen de Tour de France uit te fietsen.

Voor de duidelijkheid: Kiemeney fietst straks niet tussen de profs, maar rijdt een variant waar amateurs precies dezelfde etappes rijden. Ze doen dat alleen een dagje later, zodat ze elkaar niet in de weg fietsen.

Om zich voor te bereiden op de rittenkoers die in juli gaat plaatsvinden, stapte hij maandag op de fiets voor een eerste training. Vanaf het Nijmeegse Radboudumc begon de onderzoeker onder luid gejuich van collega's aan zijn trainingstocht richting Brussel.

Loodzwaar

Hoewel het een loodzware tocht wordt, is Kiemeney vastbesloten om zich van zijn beste kant te laten zien. 'Ik ben er als onderzoeker hartstikke goed in om geld op te maken. Een gemiddeld project kost al snel een half miljoen en ik heb er nogal wat gehad. Toen ik de vraag kreeg om voorzitter van het Radboud Oncologie Fonds te worden, vond ik dat ik me ook maar eens moest inzetten om middelen voor kankeronderzoek te werven in plaats van alleen maar te gebruiken', legt hij uit. 'Zeker na de actie van Maarten van der Weijden deze zomer. Zwemmen langs elf Friese steden kan ik niet, maar een stukkie fietsen wel. Ik hoop dat mensen mijn actie van harte gaan steunen en dat we samen meer geld ophalen voor het kankeronderzoek!'

Verslaggever Hans de Herdt sprak met onderzoeker Bart Kiemeney:

'Die 90+ kilo is niet echt in mijn voordeel'

Kiemeney fietst wekelijks al bijna 300 kilometer van zijn huis naar het werk, maar bij een Tour de France komt meer kijken, weet hij: ‘Ik moet nog meer kilometers maken. En proberen wat gewicht kwijt te raken. Die 90+ kilo van mij is niet echt een voordeel in de bergetappes!’

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: