Nieuws

Villa Hartenstein weer zo goed als nieuw

De restauratie van Villa Hartenstein in Oosterbeek is zo goed als klaar. Het markante pand, waarin nu het Airborne Museum is gehuisvest, diende tijdens de Slag om Arnhem in 1944 als hoofdkwartier voor de Britse luchtlandingstroepen. Het gebouw raakte toen zwaar beschadigd. © Airborne Museum/Archief
OOSTERBEEK - De restauratie van Villa Hartenstein in Oosterbeek is zo goed als klaar. Het markante pand, waarin nu het Airborne Museum is gehuisvest, diende tijdens de Slag om Arnhem in 1944 als hoofdkwartier voor de Britse luchtlandingstroepen. Het gebouw raakte toen zwaar beschadigd.
Deze donderdag is de villa voorzien van een nieuwe attiek. Dat is een sierstuk bovenop de gevel waarachter het dak schuilgaat. De oude attiek van het pand werd in de Tweede Wereldoorlog deels weggeschoten en is later verwijderd.
De 1,6 miljoen euro kostende restauratie heeft twee jaar geduurd en was volgens museumdirecteur Sarah Heijse dringend noodzakelijk. Het rijksmonument uit 1865 had houtrot en een verkeerde verflaag. De gebruikte verf zou uiteindelijk het casco aantasten. Bovendien waren door de oorlog veel authentieke details van de villa verdwenen of kapot.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!