Twijfels over huisvestingsbeleid arbeidsmigranten in Maasdriel

KERKDRIEL - Veel fracties in de gemeenteraad van Maasdriel hebben twijfels over de juridische houdbaarheid van de nieuwe plannen van het college voor de huisvesting van arbeidsmigranten. De gemeente wil wildgroei in de huisvesting tegengaan en zorgen voor goede woonvoorzieningen voor arbeidsmigranten.

Daarom is er nieuw beleid bedacht. Zo wil de gemeente limieten opleggen als het gaat om het aantal voor dit doel gebruikte woningen in straten en ook willen ze het percentage arbeidsmigranten in kernen op maximaal 10 procent zetten. Daarbij mogen woningen onder de 225.000 euro niet meer voor de huisvesting van arbeidsmigranten worden gebruikt. Dit is om starters op de woningmarkt te beschermen.

De gemeente heeft ongeveer 1500 arbeidsmigranten in 200 panden in Maasdriel geregistreerd. Het wordt niet uitgesloten dat het werkelijke aantal een stuk hoger ligt.

Juridische stresstest

Veel raadsleden twijfelen of sommige nieuwe regels het wel vol zullen houden voor de rechter. Zo bestaat er vrij verkeer van personen en vrij vestigingsbeleid binnen de EU. Het college zei dinsdagavond toe dat er een juridische stresstest komt.

Vragen over handhaving

Ook hadden veel raadsleden twijfels over de handhaving van sommige regels. Burgemeester Henny van Kooten is van plan hierin samen te werken met de gemeente Zaltbommel. Hij denkt aan het inhuren van extra BOA's en bij zwaardere overtredingen de Omgevingsdienst Rivierenland in te zetten. Een deel van de extra kosten zou kunnen komen uit de verblijfsbelasting die arbeidsmigranten moeten gaan betalen en uit opgelegde boetes.

Maasdriel denkt de nieuwe huisvestingsplannen in april door de raad te kunnen laten vaststellen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Maasdriel Kerkdriel Nieuws
Deel dit artikel: