Nieuws

'Ze zijn aan het verkeerde adres', gedeputeerde Jan Markink wuift kritiek weg

Jan Markink
Jan Markink gaat weinig doen om de kritiek van Gelderse Statenfracties weg te nemen. Dinsdag ontstond ophef, omdat de gedeputeerde een motie naast zich neerlegt. PvdA en CDA zijn daar boos over en gaan om opheldering vragen.
ARNHEM - Jan Markink gaat weinig doen om de kritiek van Gelderse Statenfracties weg te nemen. Dinsdag ontstond ophef, omdat de gedeputeerde een motie naast zich neerlegt. PvdA en CDA zijn daar boos over en gaan om opheldering vragen.
In Gelderland hebben veel gemeenten gaten in de begroting van de jeugdzorg. In november nam Provinciale-Staten een motie aan waarin staat dat het bestuur van de provincie een onderzoek moet doen om die problemen inzichtelijk te maken. 47 van de 55 statenleden stemden voor die motie. Toch legt de verantwoordelijke gedeputeerde, Jan Markink die motie naast zich neer. 
Markink reageert op Radio Gelderland: 'Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Als er problemen zijn, moeten ze bij het rijk zijn. Wij kunnen daar niets aan doen.'
Beluister hieronder het fragment. Daaronder gaat de tekst verder.
De provincie is toezichthouder op het financiële handelen van gemeenten. Vanuit die positie ziet Markink wel een rol: 'Wij hebben natuurlijk ons interbestuurlijk toezicht. Van daaruit hebben we een beeld van hoe het zit bij gemeenten. Dat overzicht kunnen we aanbieden aan de staten, maar we kunnen niet de zorgplicht overnemen.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!