Versnelde jacht op Veluwse wolvendrollen geopend

De versnelde jacht op drollen van een wolvin is geopend op de Veluwe. Onderzoekers willen door uitwerpselen te onderzoeken, weten of het roofdier zich definitief gevestigd heeft in onze provincie. Eerdere onderzoeken wezen uit dat er zeker één wolvin in het gebied leeft.

Onderzoeker Jaap van Leeuwen van het Wolvenmeldpunt gaat meldingen af van passanten die mogelijke wolvendrollen hebben gespot. 'Mensen sturen een foto en een locatie, wij gaan er dan zo snel mogelijk op af', vertelt hij. 'Maar de locaties houden we geheim, we willen niet dat mensen de wolvin gaan storen. Ze moet zich niet opgejaagd gaan voelen.'

Uitstekende zwijnenharen

Maandagochtend is het meteen raak. Na een melding van zondagavond wordt er inderdaad een drol gevonden. Volgens Van Leeuwen is de kans groot dat het een echte wolvendrol is. 'Het is een herkenbare dol, er steken zwijnenharen uit en de dikte klopt ook.'

De drollen die gevonden worden, gaan naar de Wageningen Universiteit. Door DNA-onderzoek moet vastgesteld worden of het inderdaad om de bekende wolvin gaat. Vorig jaar zijn er al meerdere drollen gevonden van deze wolvin. Het materiaal is daardoor snel met elkaar te vergelijken.

Beelden van het drollenonderzoek: (Tekst gaat verder na de video)

Schade door de wolf

Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van de provincie. Gelderland wil de opkomst van de wolf monitoren en de gevolgen ervan in kaart brengen. Schade die de wolf toebrengt, wordt de komende jaren door de provincie vergoed.

Zie ook: 

 
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: