Nieuws

Nabestaanden van Jopie gevonden, 85 jaar oud poëziealbum terug naar familie

Het poëziealbum van Jopie van Veen.
Een 85 jaar oud poëziealbum krijgt een nieuwe eigenaar. Het album van de in 2009 overleden Jopie van Veen uit Arnhem gaat naar haar volle neef Harrie in Alphen aan den Rijn. Omroep Gelderland speurde hem op. Van Veen was blij verrast, want hij wist niet af van het bestaan van het album. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een 85 jaar oud poëziealbum krijgt een nieuwe eigenaar. Het album van de in 2009 overleden Jopie van Veen uit Arnhem gaat naar haar volle neef Harrie in Alphen aan den Rijn. Omroep Gelderland speurde hem op. Van Veen was blij verrast, want hij wist niet af van het bestaan van het album.
Als 9-jarig meisje schreef Joke, oftewel Johanna (Jopie) van Veen uit Arnhem, het eerste versje in haar poëziealbum.

Arnhem 6 mei 1934

“Dit album behoort aan mij. Zoolang ik hoop te leven. Joke is mijn naam. Reeds bij de doop gegeven. V. Veen dat is mijn van Al, naar mijn vaders stam. En Arnhem is de plaats. Waar ik ten wereld kwam.”

Haar album dook 85 jaar later weer op. Rozet erfgoedcentrum in Arnhem kreeg het poëziealbum in handen en medewerkers van Rozet kwamen erachter van wie het album was. En daarmee begon een zoektocht naar de nabestaanden.
Jopie woonde op het laatste van het leven aan het Oremusplein in Arnhem, op een steenworp afstand van Burgers' Zoo. Daar is haar poëziealbum ook gevonden.
Redacteur Henri van Veen van Omroep Gelderland wist nabestaanden van de op 83-jarige leeftijd gestorven Jopie op te sporen. 'Ik kreeg de vraag mee te helpen zoeken vanwege mijn achternaam', zegt Van Veen. 'Hoewel ik er zeker van was dat het geen familie was, intrigeerde deze zoektocht me enorm.'
Het einde van de zoektocht verteld:
Nabestaanden van Jopie gevonden, 85 jaar oud poëziealbum terug naar familie
En via Facebook wist hij neef Harrie van Veen op te sporen. 'Deze neef van 68 wist helemaal niet dat zijn tante vroeger een poëziealbum had. Hij reageerde erg verbaasd, maar was ook blij. Hij wilde het album graag hebben.
Inmiddels heeft Harrie het poëziealbum van zijn tante overhandigd gekregen. Omroep Gelderland was daarbij.
Kijk hier naar een reportage.
Harrie van Veen krijgt poëziealbum van tante Jopie - Gelderland Helpt
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!