'Snertwijf' Truus houdt het voor gezien

BEEK-UBBERGEN - Met 240 kilo erwten, 120 kilo soepgroenten, 80 kilo varkensblokjes en 60 kilo spekblokjes wordt jaarlijks de 1200 liter erwtensoep gemaakt in Beek. En die soep wordt door carnavalsvereniging 'De Cavalieren' verkocht om de kas te spekken. 'Hij mag een beetje zout zijn, dan drinken ze daarna lekker veel', weet kok Sil te vertellen.

De soep wordt langs de deuren verkocht, maar de grootste afname vindt plaats bij de stand van Truus de Witt. Al meer dan 30 jaar is ze verantwoordelijk voor de verkoop, en wordt dan ook gekscherend het 'snertwijf' genoemd. 'Ze kan ook nog eens heel goed opscheppen', vertelt medeverkoper Jan Willem van der Hogen lachend. 

Truus hoopt dat jeugd haar opvolgt

Maar alle gekheid op een stokje. Truus is er wel klaar mee na 30 jaar. 'Het is mooi geweest, nu mag de jeugd hier gaan staan.' Ze heeft het al zo lang gedaan, en ze houdt niet eens van carnaval. Geboren in Nijmegen, maar getogen in Vlaardingen heeft ze carnaval ook niet van huis uit meegekregen. Het is dat haar man Henk, helaas overleden, er zo gek van was. 

De zittende carnavalsprins Mark Huilmand kwam langs met een gouden pollepel om Truus te bedanken voor al haar jaren inzet. Ook al is Truus niet zo'n 'feestneus', ze heeft het al die tijd met veel plezier gedaan. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer zien? Kijk donderdag 31 januari naar 'Van Kakkersgat tot Duufelshemel', Carnaval In Gelderland. Om 17.35 en daarna ieder uur herhaald.
Deel dit artikel: