Winkels blijven op zondag dicht in West Betuwe

GELDERMALSEN - Tijdens de komende collegeperiode in West Betuwe gaan de winkels op zondag niet open. Wel komt er een onderzoek naar winkelen op zondag.

Dat hebben Dorpsbelangen, SGP, ChristenUnie en Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe donderdagmorgen bekendgemaakt tijdens de toelichting op het coalitieakkoord. 

De SGP viel bij de onderhandelingen eerder uit de boot, omdat die partij faliekant tegen de zondagopenstelling van winkels is. De SGP wilde dit in het collegeakkoord geregeld hebben, maar de andere partijen wilden dit niet: ze wilden het als een vrije kwestie bestempelen.

Nadat gesprekken met het CDA en GroenLinks spaak liepen, keerde de SGP terug aan tafel. Dorpsbelangen had voorgesteld om een proef te doen met winkels open op zondag, maar dit voorstel haalde het niet. De uitkomsten van het onderzoek gaan hoogstens pas een rol spelen tijdens de volgende gemeenteraadsverkiezingen over drie jaar.

Kijk hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de video):

Bouwen voor de kleine kernen wordt hard gevecht

Bouwen voor de kleine kernen is een belangrijk punt voor veel partijen, ook buiten de nieuwe coalitie. Nieuwbouw in de dorpen was in de verkiezingsstrijd een punt van weinig discussie. Maar West Betuwe is gebonden aan afspraken met de provincie. Het wordt de taak van wethouder Jacoline Hartman van Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe om bij de provincie meer ruimte te krijgen voor nieuwbouw.

Het nieuwe college wordt 29 januari geïnstalleerd tijdens een extra raadsvergadering.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!