Stille getuige gevecht om de Waalbrug weer terug op zijn plek

NIJMEGEN - In de loop der jaren was het door weer en wind hard achteruit gegaan: een stille getuige van de gevechten om de Waalbrug bij Nijmegen in september 1944. Met de herdenking van 75 jaar Market Garden in zicht is besloten om het kanon te restaureren. Vanaf donderdag staat het weer op zijn vertrouwde plek, met de loop gericht op de Waalbrug.

Het wapentuig is bijna een jaar weggeweest. Sinds 1947 staat een achtergelaten Duits pantserafweergeschut, een PAK38, op de helling van de Belvédère.

Het afweergeschut heeft een rol gespeeld tijdens de gevechten om de Waalbrug in september 1944. Op 19 en 20 september vond de verovering plaats van de spoor- en de Waalbrug. Dat was een verbeten strijd die veel slachtoffers maakte.

Kogelgaten

Het afweergeschut is een stille getuige van deze strijd en staat als een fysieke herinnering aan de gebeurtenissen tijdens Market Garden op de helling onderaan aan de Belvédère-toren.

Dat het kanon gerestaureerd is betekent overigens niet dat het er weer als nieuw uitziet. Het is in de net-naoorlogse staat teruggebracht. Inclusief de kogelgaten, die overduidelijk te zien zijn op het wapen.

Het afweergeschut vlak voor de restauratie (foto: gemeente Nijmegen)

Plek waar het afweergeschut sinds 1947 staat. (foto: J.P. de Koning / Willem Nabuurs)

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: