Nieuws

Brrrrr! Vannacht lokaal -14 graden op de Veluwe

Het wordt vannacht lokaal -14 graden Celsius. Dat verwacht weerinstituut MeteoGroup in Wageningen. Het gaat om beschutte plaatsen boven het sneeuwdek, met name op de Veluwe. © Pixabay
WAGENINGEN - Het wordt vannacht lokaal -14 graden Celsius. Dat verwacht weerinstituut MeteoGroup in Wageningen. Het gaat om beschutte plaatsen boven het sneeuwdek, met name op de Veluwe.
'Het is helder weer met weinig wind', vertelt weerman Jordi Huirne woensdag. 'In Loenen is 10 centimeter sneeuw gevallen, daar wordt het komende nacht erg koud.' Dit komt omdat het sneeuwdek een isolerende werking heeft. Zeker een vers sneeuwdek bevat veel lucht en werkt als een soort deken over de bodem. De bodemwarmte kan hierdoor niet weg.  
De sneeuw zelf koelt zeer snel af en geeft de kou door aan de onderste luchtlaag. Beide factoren zorgen voor een zeer snelle afkoeling boven het sneeuwdek. 
'In stedelijk gebied wordt het vannacht zo'n -8 graden', vervolgt Huirne. 'Morgen wordt een prachtige winterdag met -1 à -2 graden met brede opklaringen, zonneschijn en weinig wind. Een mooie dag voor een wandeling.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!