Ziekenhuis Ede gaat eerder in gesprek met patiënt over reanimatie

EDE - Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede polst patiënten met een beperkte levensverwachting in een uitgebreid gesprek of zij wel of niet gereanimeerd willen worden.

'We gaan in gesprek met mensen die kwetsbaar zijn, over hun kwaliteit van leven en hoe ze de laatste fase van hun leven willen vormgeven. Dat noemen we vroegtijdige zorgplanning. Daarnaast kan de patiënt aangeven wat zijn of haar behandeldoelen zijn', legt een woordvoerster van het ziekenhuis uit.

Het ziekenhuis doet dat naar aanleiding van de ervaring dat patiënten soms achteraf zeggen: zo heb ik het niet gewild. ‘We willen eerder van de patiënt horen wat zijn of haar wensen zijn’, aldus de woordvoerster van Gelderse Vallei.

Proefgesprekken

Daarom voerden ze vorig jaar op de geriatrie- en longafdeling proefgesprekken. Door het succes daarvan wordt dat nu uitgebreid naar de cardiologie-, oncologie- en nefrologieafdeling (de afdeling waar patiënten met nierziekten worden behandeld). 'Zowel patiënten als zorgverleners hebben het als positief ervaren. De zorgverleners worden getraind voor het voeren van deze gesprekken en de patiënt krijgt een voorbereidende vragenlijst om te bespreken met naasten', stelt de woordvoerster.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Ede Ede Gezondheid Nieuws
Deel dit artikel: