Nieuws

Apeldoorn wil als eerste gemeente een werkend 5G-netwerk in 2021

Met het 5G netwerk communiceren apparaten veel sneller met elkaar.
De gemeente Apeldoorn wil een werkend 5G-netwerk hebben in 2021, dat is ruim voordat telecomproviders frequenties kunnen kopen en dus hun eigen netwerk kunnen aanleggen. © Pixabay
APELDOORN - De gemeente Apeldoorn wil een werkend 5G-netwerk hebben in 2021, dat is ruim voordat telecomproviders frequenties kunnen kopen en dus hun eigen netwerk kunnen aanleggen.
Met het 5G-netwerk kunnen veel hogere  internetsnelheden gehaald worden op het mobiele netwerk dan met het huidige 4G-netwerk. Volgens sommige onderzoeken is 5G honderden keren sneller dan de huidige 4G-netwerken. Door die hogere snelheden kunnen bijvoorbeeld zelfrijdende auto's beter werken. Ook is het netwerk geschikter om sensoren zoals regenmeters aan te sluiten.

Voor de muziek uit

De gemeente Apeldoorn heeft de Oostenrijkse onderneming RadioLEDInternational GmbH gevraagd te onderzoeken wat er nodig is om in 2021 een werkend 5G-netwerk in de stad te hebben. Met het netwerk zou Apeldoorn voor de muziek uitlopen, want de frequenties die nodig zijn om de internetsnelheden te halen worden pas eind 2021 of in 2022 geveild. 
Om de benodigde snelheden toch te kunnen halen, kan volgens wethouder Wim Willems gebruik worden gemaakt van andere frequenties. Daarna wordt overgeschakeld op de 3,5Ghz-frequentie, die nu nog gereserveerd is voor onder andere het satellietstation van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD in het Friese Burum.

'Apeldoorn kan proeftuin worden voor techbedrijven'

Volgens wethouder Willems zou Apeldoorn zich met het netwerk in de markt kunnen zetten als Smart City en een proeftuin kunnen worden voor allerlei nieuwe technische ontwikkelingen. Willems: 'Wij hebben besloten niet te wachten tot marktpartijen de investering doen, maar dat om te keren. Wij zorgen dat het netwerk er in 2021 ligt, waarna de telecomproviders het kunnen gebruiken.'
Het onderzoek en de aanleg van het netwerk kost de gemeente Apeldoorn 'nul euro', aldus wethouder Willems. RadioLED betaalt de onderzoekskosten, doet de investering voor de hardware van het 5G-netwerk en zal fungeren als netbeheerder. Een marktpartij als KPN of T-Mobile kan het netwerk daarna gebruiken in ruil voor een vergoeding aan netbeheerder RadioLED.

Eind dit jaar beginnen met aanleggen netwerk

De komende maanden onderzoekt RadioLED welke juridische, financiële en technische maatregelen nodig zijn. Het bedrijf wil komend najaar beginnen met de aanleg. Het samenwerkingsverband Apeldoorn IT heeft positief gereageerd en slaat de handen ineen om slimme toepassingen te ontwikkelen op dit nieuwe netwerk.

Vooral voor bedrijven

De proeftuin zal vooral voor bedrijven interessant zijn. Consumenten kunnen voorlopig geen gebruik maken van het netwerk omdat de meeste telefoons nog niet geschikt zijn voor het 5G-netwerk.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!