Helikopteroefening boven de Edese Heide: unieke samenwerking met Duitsland

EDE - De Edese Heide is woensdag het toneel van een bijzondere helikopteroefening. De oefening is een samenwerking tussen de luchtmobiele brigade in Arnhem en de Duitse Defensie. Meerdere helikopters trainen 's middags en 's avonds met ladingen die onder de helikopter hangen.

Aan de oefeningen nemen negen helikopters (deels Nederlands en deels Duits) deel. De intensieve samenwerking tussen Duitse en Nederlandse helikopterbemanningen is volgens Defensie uniek. Ook complexe avondtrainingen bij weinig zicht komen zelden voor in Nederland. De militairen moeten dan met nachtzichtapparatuur werken.

Bekijk de beelden van de oefening hier (tekst gaat verder onder de video):

De Nederlandse piloten vliegen woensdag in Cougar en Chinook helikopters. De samenwerking met Duitse collega's is bedoeld om van elkaar te leren. 'Als je uiteindelijk in een situatie belandt waarin je samen moeten werken, is het goed om elkaars procedures te kennen', legt een woordvoerder uit.

'Wandelaars gaan het merken'

Hoewel de oefening plaatsvindt op een afgesloten oefenterrein, moet je woensdag dus niet gek opkijken als je veel lawaai hoort en meerdere helikopters ziet boven Ede. 'Wandelaars op de heide, gaan er zeker wat van merken', zegt een defensiewoordvoerder tegen Omroep Gelderland. 

Black Cat
De oefening staat los van operatie Black Cat van het Ministerie van Defensie. Tijdens deze operatie worden er laagvliegoefeningen gehouden van maandag 21 tot en met donderdag 24 januari en van maandag 11 februari tot en met donderdag 14 februari. De oefeningen vinden plaats tussen 09.30 uur en 23.30 uur. De deelnemende helikopter opereren vanaf vliegbasis Deelen, die speciaal daarvoor als tijdelijk laagvlieggebied is bestempeld door de Minister van Defensie. Volgens de ontheffing worden tijdens de laagvliegoefeningen een aantal gebieden vermeden, zoals 'aaneengesloten bebouwing, ziekenhuizen, sanatoria en dergelijke'.


 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Ede Ede Nieuws
Deel dit artikel: