Nieuws

Honderden miljoenen om Gelderlanders aan het fietsen te krijgen

Er moeten meer Gelderlanders op de fiets! Aan dat doel werken de gemeente Nijmegen, de provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven, gedeputeerde Conny Bieze en wethouder Harriët Tiemens hebben maandag de overeenkomst 'Wij fietsen samen verder' ondertekend op de Radboud Universiteit in Nijmegen. © Pexels
NIJMEGEN - Er moeten meer Gelderlanders op de fiets! Aan dat doel werken de gemeente Nijmegen, de provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven, gedeputeerde Conny Bieze en wethouder Harriët Tiemens hebben maandag de overeenkomst 'Wij fietsen samen verder' ondertekend op de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit kabinet heeft al 100 miljoen euro gereserveerd om regionale projecten te versnellen. Samen met provincies en gemeenten wordt de komende jaren 345 miljoen euro uitgegeven aan het verbeteren van snelfietsroutes en de aanleg van nieuwe fietsenstallingen. In Gelderland komt er onder meer een snelfietsroute tussen Ede-Wageningen en wordt de fietsenstalling bij station Nijmegen uitgebreid.

Fietsambassadeur Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit is een van de elf fietsambassadeurs die samen met het ministerie het fietsgebruik wil bevorderen. Samen met die ambassadeurs wil staatssecretaris Van Veldhoven nog deze kabinetsperiode 200.000 extra mensen stimuleren op de fiets naar het werk te laten gaan.
De Radboud Universiteit doet veel om het fietsgebruik te bevorderen, zowel onder medewerkers als onder studenten. Aantrekkelijke fiscale regelingen, gratis deelfietsen van de universiteit en fietslessen voor internationale studenten zijn enkele voorbeelden. Op dit moment komt 60 procent van de medewerkers van de Radboud Universiteit al op de fiets naar het werk. Het streven is dat aantal uit te breiden naar 70 procent in 2025. Dagelijks reizen er zo'n 50.000 studenten, 18.000 medewerkers en 5000 bezoekers van en naar de terreinen van de universiteit, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het ziekenhuis.

Ruimte voor verbetering in Nederland fietsland

Er wordt al behoorlijk veel gefietst in Nederland. Ruim een kwart van alle verplaatsingen die Nederlanders maken gaat per fiets. In 2016 hebben we met z'n allen 15,5 miljard fietskilometers afgelegd. Van alle fietskilometers is ruim een derde als vrije tijd en een kwart voor werk.
Maar er is nog ruimte voor verbetering. In Nederland is meer dan de helft van de autoritten korter dan 7,5 kilometer en van alle werknemers woont meer dan de helft binnen 15 kilometer van het werk. Deze mensen wil Van Veldhoven samen met de provincies, regio’s en gemeenten op de fiets zien te krijgen.