Nieuws

Arnhemse filmcomponist Matthijs Kieboom speelt met je emoties

Filmcomponist Matthijs Kieboom uit Arnhem maakte muziek voor tal van Nederlandse films als: Ibiza,  Ushi must Marry en de verschillende Dummie de Mummie-films voorzag hij van muziek. Ook voor de film over de Veluwe, Wild, schreef hij de muziek.
Toen het conservatorium als een keurslijf begon te voelen, verliet Matthijs Kieboom de school en ontwikkelde zichzelf en specialiseerde zich uiteindelijk als filmcomponist. Gericht op gedramatiseerd muziek waar dus een script voor is, zoals TV series en films.
En dat is echt wat anders dan een bekende muzikant die een keer een liedje schrijft voor een film, vindt hij. ‘Je ziet vaak dat wanneer je een autonoom muzikant iets laat maken voor een film dan komt de muziek toch vaak eerst. Terwijl ik vind dat je als componist in dienst staat van de film. Je moet ook wel eelt op je ziel hebben. Als een regisseur zegt: ‘ik vind het niks’ dan is dat niet persoonlijk, maar je moet goed kunnen samenwerken met de regisseur. Dan kun je met muziek een film ook echt versterken.'

Sympathie

Kieboom kan dan ook veel met zijn muziek. Zonder dat je het merkt weet hij je sympathie naar het ene of juist het andere karakter te trekken. 'Stel: een vrouw is boos en de man huilt. Als ik heel opgefokte muziek maak daarbij dan zit je als kijker meteen bij de vrouw. Maar componeer ik juist heel trage, emotionele muziek dan ga je mee met de man. Zo speel ik met emoties.’
Nieuwsgierig geworden naar het werk van Matthijs? Zondag 27 januari gaat op het Internationaal Film Festival Rotterdam de film Bloody Marie in première met daarin muziek van Matthijs. Daarna zal de film ook in Gelderse filmhuizen en bioscopen te zien zijn.