Groot Nijmeegs aandeel in WK bandy

NIJMEGEN - Het Nederlands bandy-elftal staat aan de vooravond van een spannende week. Het team bestaat grotendeels uit spelers uit Nijmegen en omgeving en doet voor het eerst in de geschiedenis mee aan het WK voor A-landen.

Dinsdagavond trainde de selectie voor het laatst samen op het ijs van het Triavium in Nijmegen en zaterdag stappen ze op het vliegtuig naar Zweden, waar het wereldkampioenschap wordt gehouden. Zondag speelt Nederland de eerste wedstrijd tegen Duitsland.

Bandy wordt gezien als de voorloper van het hedendaagse ijshockey. Het wordt echter niet met een puck gespeeld, maar met een bal. Een team telt bovendien elf spelers in plaats van zes zoals bij het ijshockey. Ook heeft het ijsveld grotere afmetingen. De toplanden bij het bandy zijn Rusland en Zweden, het gastland van het WK.

Trots op deelname

Volgens de voorzitter van de Nederlandse bandybond, Frank Peters uit Nijmegen, zijn de niveauverschillen tussen de landen wel behoorlijk groot en is het ook niet reëel om direct hoge verwachtingen te hebben van het Nederlands team. Toch zijn ze wel trots om voor het eerst mee te mogen doen bij de A-landen. Dit werd afgedwongen door de WK-titel voor B-landen in 2018.

Bandy Nijmegen is de grootste club van Nederland. Van de achttien spelers die naar het WK gaan, zijn er twaalf van Nijmegen. Zij worden aangevuld met zes spelers die in Scandinavië wonen en spelen. Alle spelers van Nederland zijn amateurs. Bij Zweden en Rusland zitten spelers die er ook hun geld mee verdienen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: