'Nog één nacht vorst nodig voor ijsbaan Arnhem'

ARNHEM - IJsmeester Gerrit Wijers van de ijsbaan van Cranevelt in Arnhem hoopt maandagavond zijn baan voor schaatsers te kunnen openen. De baan heeft nog één nacht goede vorst nodig, denkt hij.

Het kan nog net niet: schaatsen op het natuurijs van de ijsbaan van 't Cranevelt in Arnhem. Maar maandag misschien wel. Tenminste, dat denkt de ijsmeester. Hij is licht optimistisch.

Zaterdagmiddag lag er al een dikke centimeter. De nacht naar zondag was het voor Wijers met -4,5 graden Celsius net niet koud genoeg. Hij hoopt dat het vandaag niet te veel dooit. Dan kan, als het kwik in de nacht naar maandag weer diep onderuit gaat, het ijs verder aangroeien.

Tekst gaat verder onder de video:

De stop uit de baan

Als de ijslaag maandagochtend dik genoeg is, gaat de stop er uit en kan het overtollige water onder het ijs weglopen. Het ijs zakt dan op de grond. In principe moet er dan een ijsvloer van zeker vijf centimeter liggen. Net voldoende om de baan open te gooien. Maar zover is het nog niet; dat beseft ijsmeester Gerrit zich maar al te goed. Voorlopig is het afwachten en meten. Gerrit heeft zich voorgenomen om iedere dag naar zijn baan te gaan. Er is licht sprake van schaatskoorts.

Zeker géén marathon

De eerste marathon op natuurijs wordt dit seizoen niet op de ijsbaan in Arnhem gereden. Voorzitter Jacco van de Velden van de Arnhemse ijsclub Thialf zegt dat zijn club op korte termijn daar niet toe in staat is: 'We willen het wel, maar er moeten goede afspraken komen. We zijn ook pas met een nieuw bestuur. Bovendien zijn we een kleine club met 100 leden, waarvan 50 actief.' Hij wil dat de club geen financiële risico's loopt. Want er worden veel eisen gesteld aan de organisatie, ook door schaatsbond KNSB, aldus de voorzitter.

Zie ook: Het vriest: waar ga jij schaatsen?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: