Bloedmaan gemist? Bekijk hier de foto's

VOORST GEM VOORST - Eindelijk viel het muntje voor Volkssterrenwacht Bussloo de goede kant op. Was een paar weken een meteorietenzwerm niet of nauwelijks te zien vanwege bewolking, zo anders was dat maandagmorgen met een bloedmaan aan de hemel. De sterrenwacht in Bussloo was daarom ook al om vier uur 's nachts open.

De verduistering begon al om half vier in de nacht van zondag op maandag en bereikte haar hoogtepunt tussen kwart voor zes en kwart voor zeven. Overigens stond de maan ook dicht bij de aarde, waardoor die groter leek dan anders. Ook dit verschijnsel heeft een naam: supermaan. Iets voor 09.00 uur was het fraaie verschijnsel helemaal voorbij.

Mystiek

In Bussloo bij de Volkssterrenwacht was het verschijnsel ondanks wat mist goed te zien. Het droeg zelfs bij aan het mystieke schouwspel. 'Zonder meer de moeite waard om vroeg uit bed te gaan', aldus een van de aanwezige maanspotters. 'De maan zag donkerrood maar op de foto's zie ik ook wat blauw en groen. Zonsverduisteringen, maanverduisteringen, vallende sterren, kometen, het is allemaal erg mooi.' 

Luister hier naar onze verslaggever bij de Volkssterrenwacht Bussloo:

Voorlopig voor het laatst

Het was voorlopig de laatste maansverduistering, de volgende staat pas in 2025 op de kalender. Overigens is de maan bij een totale verduistering niet helemaal onzichtbaar. Het zonlicht kan de maan niet rechtstreeks meer bereiken, maar rood zonlicht wordt door de atmosfeer van de aarde afgebogen, waardoor de maan rood kleurt. Daarom heet dat verschijnsel in de volksmond ook een 'bloedmaan'. 

Gerwin van Luttikhuizen fotografeerde het fenomeen in Barneveld:

Foto: Gerwin van Luttikhuizen

Freek Gerritsen maakte in Doetinchem deze plaat van de bloedmaan:

Foto: Freek Gerritsen

In Apeldoorn zette Ester de Groot Hagen de maan zo op de foto:

Foto: Ester de Groot Hagen

In Nijkerk kreeg Robin Sandberg de bloedmaan voor zijn lens:

Foto: Robin Sandberg

In Putten maakten Isa en Kim Ligtermoet deze foto:

Foto: Kim en Isa Ligtermoet

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Voorst Natuur Nieuws
Deel dit artikel: