'Nu met fietsbranche om tafel' zegt burgemeester Nunspeet na nieuwe brand Stella

NUNSPEET - Burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet wil met de fietsenbranche uit zijn gemeente om tafel om accubranden in de toekomst te voorkomen. De burgervader doet dit na de brand die afgelopen nacht woedde bij fietsenmaker Stella.

'Nunspeet is een plek waar veel producenten zitten. We hebben drie fabrieken en verschillende fietsenwinkels en verhuurbedrijven. Op al die plekken staan elektrische fietsen en liggen batterijen op voorraad. Ik wil daarom met hen in gesprek, met als doel de veiligheid voor de burger te vergroten', vertelt Van de Weerd na een spoedoverleg op zijn kantoor.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De burgemeester is voorstander van betere wet- en regelgeving en richtlijnen voor opslag van accu's. Hoewel regels vanuit Den Haag nu ontbreken, wil Van de Weerd al wel stappen zetten.

'Dat wordt dan niet wettelijk afdwingbaar, maar wel vrijwillig vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ik wil antwoord op de vraag:  wat gaan we hier samen aan doen?'

Eigen richtlijnen

De andere grote fietsenfabrikant uit Nunspeet, Shimano, heeft na de vorige brand bij Stella al eigen richtlijnen opgesteld. Shimano ziet sinds die brand geretourneerde en gebruikte accu's als 'potentieel gevaarlijk' en slaat deze op een andere manier op in een veilige omgeving.

Zie ook: Fietsenmaker Shimano voerde eigen regels in na accubrand bij Stella

Shimano laat weten open te staan voor gesprekken met de branche om de bedrijven en opslagplekken van accu's veiliger te maken. 'We zijn daar absoluut voorstander van. Sinds de vorige brand is er al veelvuldig overleg geweest, maar dat kan altijd meer en beter', liet Erik Hazenberg namens de fietsenfabrikant weten.

Retouraccu's

Rond 21.30 uur vlogen er donderdagavond zo'n tachtig accu's in brand. Dat gebeurde in een loods van Stella aan de Oosteinderweg, waarin fietsen stonden ter reparatie en fietsen die retour zijn gekomen van bestellingen.

In juli 2018 woedde er een verwoestende brand in een opslag met duizenden accu's van Stella. De exacte oorzaak daarvan is nooit duidelijk geworden. 

Zie ook: 

 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nunspeet Nunspeet Nieuws
Deel dit artikel: