'Dinxperwickse' electrocar krijgt prijs voor bijzondere samenwerking

DINXPERLO - Een prijs voor een grensoverschrijdend initiatief: Electrocar ontving vrijdag de People to People-prijs. Electrocar vervoert mensen die slecht ter been zijn en ontstond in Dinxperlo en het aangrenzende Duitse Süderwick. De prijs is een initiatief van EUREGIO, dat zulke samenwerking stimuleert.

Burgemeester Anton Stapelkamp van de gemeente Aalten reikte de prijs uit. De Electrocar ontstond in 2016 als een initiatief van de Vrienden Van Dr Jenny, Dinxpers Belang, Careaz dr Jenny, Estinea en Figulus Welzijn.

Veel onderling contact 

De dorpskernen van Süderwick en Dinxperlo liggen precies tegen elkaar. Dat maakt 'Dinxperwick' ook zo bijzonder, stelt Stapelkamp in zijn toespraak. 'Over en weer wordt gebruik gemaakt van elkaars voorzieningen, zoals de huisarts, de thuiszorg, winkels, horeca, basisscholen en kinderopvang.' 

Samen werd de Electrocar ontwikkeld; een vervoersmiddel voor ouderen en mensen met een beperking. In een straal van 6 kilometer richting Nederland en Duitsland kan gebruik worden gemaakt van het wagentje. Hij rijdt in Dinxperlo, De Heurne, IJzerlo, Breedenbroek, Süderwick, Spork, Anholt en Isselburg.

Diverse subsidies 

De Electrocar is een soort afgesloten golfkar waarin plaats is voor vier personen, inclusief chauffeur. Achterop zit een overdekte bak waar de rollator en eventueel een ingeklapte rolstoel in mee kunnen. De Electrocar werd gefinancierd met diverse subsidies uit de omgeving. 

Stapelkamp: 'Voor veel mensen in het gebied rondom Dinxperlo en Süderwick is de Electrocar de enige manier geworden om nog zelfstandig in hun eigen leefomgeving hun eigen leefpatroon te kunnen handhaven.' 

'Makkelijker kan niet' 

Er zijn 25 vrijwillige chauffeurs die zeven dagen per week zorgen dat het wagentje rijdt. Stapelkamp: 'Door met de chauffeur te bellen maakt men een afspraak voor een ritje. De chauffeur brengt de passagier van deur tot deur. Makkelijker kan het niet.' 

Maandelijks worden er 1.000 kilometers verreden. De ritjes zijn in principe gratis. Wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het onderhoud. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Aalten Dinxperlo Nieuws
Deel dit artikel: