VIDEO: Meer ruimte voor de rivier: nevengeul Druten verbonden met Waal

DEEST - Een van de langste nevengeulen in Nederland is met de Waal verbonden. De 4,5 kilometer lange geul in de Afferdense en Deestse Waarden zou vrijdag officieel geopend worden door het weghalen van een zanddijk, maar de aannemer moest de dijk tussen de rivier en de nevengeul bij Druten een dag eerder doorbreken.

'Door de hoogte van het water was de kans te groot dat de dijk gedeeltelijk zou bezwijken', zegt Rijkswaterstaat. Als dat zou gebeuren, kon er geen zwaar materieel meer worden ingezet om het zand weg te halen. Daarom heeft de aannemer donderdag ingegrepen.

Kijk hier naar een reportage over de geul:

Nieuw natuurgebied

De nevengeul zorgt ervoor dat de Waal meer ruimte krijgt. Het is een extra route om water af te voeren, waardoor de kans op overstromingen vermindert. Ook verlaagt Rijkswaterstaat de bodem van de uiterwaarden, om de waterstand permanent laag te houden. 

Foto: Rijkswaterstaat. Tekst loopt hieronder door: 

Foto: Vincent Schoutsen

Verder moet ruimte aan de natuur worden gegeven: 'Er ontstaat hier een nieuw natuurgebied van 158 hectare. Ooibos, poelen, grasland en ruigere gebieden wisselen elkaar straks af. Dit is goed voor allerlei soorten planten, dieren en zeldzame vissoorten. En er komen runderen grazen, zodat het gebied niet dichtgroeit met bomen en struiken.'

Werkzaamheden dit jaar afgerond

De herinrichting van de Afferdense en Deestse Waarden zal volgens Rijkswaterstaat in de loop van dit jaar klaar zijn. De aannemer heeft het grootste gedeelte van de werkzaamheden gedaan en is bezig met de afronding van het project. 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Druten Deest Natuur Nieuws
Deel dit artikel: