Nieuws

Schoten op schoolplein Apeldoorn: eis 15 maanden cel

Tegen een 30-jarige man uit Vaassen is donderdag 15 maanden cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, voor bedreiging met de dood en wapenbezit. Hij zou vorig jaar augustus schoten hebben gelost op een schoolplein in Apeldoorn. © GinoPress
APELDOORN - Tegen een 30-jarige man uit Vaassen is donderdag 15 maanden cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, voor bedreiging met de dood en wapenbezit. Hij zou vorig jaar augustus schoten hebben gelost op een schoolplein in Apeldoorn.
Volgens de verdachte heeft hij harddrugs gedeald, was hij daarmee gestopt, maar had hij nog een schuld van 15.000 euro. Hij werd naar eigen zeggen afgeperst. Op de dag van het schietincident wilde zijn vriendin en schoonmoeder in gesprek gaan met de ouders van de Apeldoornse drugsleverancier bij wie hij een schuld had. De verdachte vreesde escalatie en ging erachter aan met een geladen wapen.

Slachtoffer rook kruit

Op het schoolplein aan de Voldersdreef kreeg hij ruzie met een toen 22-jarige Apeldoorner. De verdachte belandde op de grond en volgens hem schoot hij opzij in de lucht. Het slachtoffer verklaarde anders. Hij zei warmte te hebben gevoeld en kruit te hebben geroken.

Geladen pistool

Volgens de officier van justitie was het schieten met het pistool niet nodig voor zelfverdediging. De verdachte heeft zelf de escalatie uitgelokt en voor eigen rechter gespeeld, stelt de officier. Bovendien had hij een geladen pistool meegenomen, met het risico iemand te verwonden of zelfs te doden.

Kinderen vonden kogel

Op de school waren kinderen, die het incident overigens niet gezien hebben. Maar kinderen vonden wel een kogel op het schoolplein.
De officier eiste vrijspraak voor poging tot moord, doodslag en zware mishandeling. Ook de door het slachtoffer geëiste schadevergoeding van 12.530 euro is niet ontvankelijk verklaard.
De Vaassenaar zat al 168 dagen vast. Hij heeft een verminderd empathisch vermogen, maar is wel volledig toerekeningsvatbaar. Zijn advocaat beschrijft hem als kruimeldief, die handelde uit angst.

'Hoogzwangere vriendin bedreigd'

Volgens zijn advocaat heeft het breken met de levensstijl als dealer een escalatie tot gevolg gehad. Een Apeldoornse straatbende bedreigde zijn neef en diens vrouw en hij is meerdere keren bedreigd door zijn afpersers, stelt zijn advocaat. De Vaassenaar heeft aangifte gedaan van meerdere pogingen tot ontvoering en bedreiging van zijn hoogzwangere vriendin. Hij zou zijn beschoten.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!