Eigen artillerie-eenheid voor 't Harde: uitbreiding kazerne

HET HARDE - De landmacht is vanaf vrijdag een zelfstandige artillerie-eenheid rijker. Op de legerbasis in 't Harde wordt het startsein gegeven voor, zoals Defensie het noemt, 'herstel van de vuursteun binnen de krijgsmacht'. Dat betekent dat 't Harde meer materieel én personeel krijgt.

Met de uitbreiding krijgt de krijgsmacht weer een specifieke eenheid voor de inzet van vuursteun, met pantserhouwitsers en 120mm mortieren. Het zal de '41 Afdeling Artillerie' gaan heten. Er komen 75 banen bij.

Zelfstandig verder

Het uiteindelijke doel is om wanneer dat nodig is, meer vuursteun vanaf de grond te kunnen bieden (in plaats van bijvoorbeeld vanuit de lucht). Om dat te bereiken, was het nog op te richten 41e eerst in kleinere vorm ondergebracht bij het Vuursteuncommando. Nu kan het dus zelfstandig als eenheid verder.

Zes pantserhouwitzers die eerder nog in de verkoop stonden, worden daaruit gehaald en straks ondergebracht bij het nieuwe onderdeel en de school.

Commando-overdracht

Op de dag van de oprichting zal ook een ceremoniële commandowisseling plaatsvinden. Luitenant-kolonel Rob ten Horn neemt het commando over van luitenant-kolonel Rienk Sijbrandi.

'Mijn prioriteiten voor de komende tijd zijn: samenwerking, gezamenlijkheid, groei en het versterken van de operationele gereedheid', aldus de aankomend commandant van het 41e.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: