Nieuws

Minister schuift beslissing Kamer aan de kant in nieuw plan Lelystad Airport

Er ligt een nieuw plan op tafel voor de luchthaven Lelystad om vluchten van Schiphol over te nemen. Het vorige plan van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) kreeg geen groen licht van Brussel. Nu zijn politieke partijen niet blij, omdat de minister aan de wens van de Kamer voorbij gaat om geen autonome groei toe te laten. © ANP
LELYSTAD - Er ligt een nieuw plan op tafel voor de luchthaven Lelystad om vluchten van Schiphol over te nemen. Het vorige plan van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) kreeg geen groen licht van Brussel. Nu zijn politieke partijen niet blij, omdat de minister aan de wens van de Kamer voorbij gaat om geen autonome groei toe te laten.
De Europese Commissie lag eerder dwars, omdat het kabinet wilde dat Lelystad Airport de deur dicht zou houden voor nieuwkomers en er alleen vakantievluchten van Schiphol zouden worden overgeplaatst. Zo ontstaat daar dan meer ruimte voor (inter-)continentale vluchten die het internationale netwerk van Schiphol versterken. Maar luchtvaartmaatschappijen hadden daarover geklaagd.

Voorrang bij verdeling vliegrechten

De minister wil vakantieverkeer prikkelen om van Schiphol weg te gaan door die vluchten voorrang te verlenen bij de verdeling van de vliegrechten voor Lelystad. Voor de ruimte die ontstaat op Schiphol komen alleen vluchten in aanmerking met meer dan 10 procent transferpassagiers.
Maatschappijen die van Schiphol naar Lelystad willen, moeten een plaatsje aanvragen bij de zogeheten slotcoördinator. Dat is een onafhankelijke instantie die de vliegrechten toebedeelt, schrijft Omroep Flevoland. De coördinator geeft voorrang aan verkeer dat afkomstig is van Schiphol, maar nieuwkomers worden in de plannen niet per definitie geweerd. 

Mogelijk meer vliegbewegingen na evaluatie

Nadat Lelystad Airport in 2023 10.000 bewegingen heeft bereikt, gaat de minister met de Europese Commissie bekijken of de regeling werkt en wat de effecten zijn. Pas na deze evaluatie stelt de minister nog eens 15.000 vliegbewegingen op Lelystad Airport beschikbaar.
Er wordt dan ook bekeken of er ruimte is om nieuwe maatschappijen op Lelystad toe te laten. Dat gebeurt in samenhang met de ontwikkeling van Schiphol. 
De minister kondigt haar nieuwe voorstel aan in een brief aan de Tweede Kamer. Ook is ze op internet een inspraakronde voor belanghebbenden begonnen. Iedereen kan daar zijn/haar mening geven over de nieuwe plannen. Politieke partijen hebben nu al hun mening klaar over de nieuwe plannen blijkt op Twitter.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!