Nieuw college West Betuwe bijna rond

GELDERMALSEN - Het nieuwe college van de gemeente West Betuwe bestaat de komende jaren hoogstwaarschijnlijk uit Dorpsbelangen, SGP, ChristenUnie en Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe. De partijen zijn volgens fractievoorzitter Ed Goossens van Dorpsbelangen dicht bij een coalitieakkoord. Het streven is om het akkoord en de wethouders op uiterlijk 29 januari te presenteren.

'We zitten in een afrondende fase als het om een coalitieakkoord gaat. Ook moeten we de wethoudersposten en de portefeuilleverdeling nog invullen', zegt Goossens. De beoogde nieuwe coalitie heeft 16 van de 31 raadszetels.

Sinds 1 januari zijn Neerijnen, Geldermalsen en Lingewaal opgegaan in de nieuwe gemeente West Betuwe. Inwoners gingen in november vorig jaar naar de stembus om een gemeenteraad te kiezen. Dorpsbelangen werd toen de grootste partij.

Windmolens en zondagsrust

De college-onderhandelingen verliepen niet zonder slag of stoot. GroenLinks en CDA haakten af, omdat zij het niet eens waren met het voorgenomen windmolenbeleid. De SGP nam daarna plaats aan de onderhandelingstafel met de ChristenUnie, Dorpsbelangen en Lokaal en Leefbaar Belang. De SGP was eerder afgevallen, omdat deze partij de zondagsrust in het collegeakkoord wilde hebben.

Na wekenlange onderhandelingen lijkt het er nu op dat het nieuwe college binnenkort aan kan treden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!