Kaaisjouwer Run eert Nijmeegse zakkendragers

NIJMEGEN - Nijmegen was zondag het toneel van de eerste Kaaisjouwer Run. In vroegere tijden waren kaaisjouwers bezig met het lossen en laden van schepen. Zij torsten zware goederen de stad in en deden zwaar werk voor weinig geld. Deze armoedige ‘zakkendragers’ leverden een belangrijke bijdrage aan de welvaart van Nijmegen.

Bijna 200 sportievelingen stapten zondag in de voetsporen van de kaaisjouwers, die tot midden jaren 60 van de vorige eeuw zakken tot 80 kilo naar de Grote Markt brachten. De deelnemers aan de run liepen met jute zakken van 5 of 10 kilo op hun rug. Ze startten bij de Lindenberghaven en liepen vervolgens een ronde van 2,5 kilometer naar de Grote Markt, waar ze de zak weer neerzetten. Voor de deelnemers die meerdere rondes liepen, stond er steeds weer een volle zak klaar bij het startpunt.

Foto: Omroep Gelderland

Beeld

Met de Kaaisjouwer Run wordt geld ingezameld voor een beeld van De Kaaisjouwer. Het sportieve evenement is een initiatief van het Cultuurfonds Rijk van Nijmegen, City Bootcamp, Stichting 024 Sport en evenementenbureau Agency X.

De omstandigheden waren nat! Foto: Omroep Gelderland

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: