Nieuws

Rechter: uitbreiding melkveestallen ondernemersrisico

De rechter is het niet eens met melkveehouders die zeggen dat ze onevenredig hard getroffen zijn door de invoering van de fosfaatwet. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven woensdag bepaald. © Pixabay
DEN HAAG - De rechter is het niet eens met melkveehouders die zeggen dat ze onevenredig hard getroffen zijn door de invoering van de fosfaatwet. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven woensdag bepaald.
De rechter vindt onder andere dat van een professioneel melkveehouder mag worden verwacht dat gegevens van het CBS worden geraadpleegd en dat het aangaan van forse investeringen valt onder het ondernemersrisico. 'Dit is zeer teleurstellend voor bijna alle boeren', zegt Henk Antonissen van actiegroep Innovatief in de Knel. Welke consequenties de uitspraak heeft is nog onduidelijk.
'Het is niet te begrijpen dat boeren die de afgelopen jaren hun nek hebben uitgestoken om een duurzaam bedrijf te bouwen zo hard gestraft worden', zegt Antonissen. 'Helemaal omdat minister Schouten vandaag bekend heeft gemaakt geld uit te trekken voor jonge boeren die zich richten op duurzaamheid.' Volgens Antonissen kan de minister niet meer geloofwaardig zijn.
Tegen de uitspraak kan geen beroep worden aangetekend. De boeren stappen nu naar het Europees Hof in Straatsburg. Ze hopen dat Europa Nederland terugfluit.

Hoe zat het ook alweer met die fosfaatrechten?

Melkveehouders staat het water aan de lippen. In 2015 werd het melkquotum afgeschaft. Boeren bouwden grotere en innovatieve stallen, tot Den Haag uit milieu-oogpunt plotsklaps besluit dat de rem op het aantal koeien moet.
Als harde peildatum noemt de overheid 2 juli 2015. De hoeveelheid koeien op dat moment bepaalt de fosfaatrechten per bedrijf. Een groot aantal boeren komt hierdoor in de problemen omdat ze op dat moment aan het bouwen waren. Het is verboden om meer fosfaat te produceren dan het toegekende fosfaatrecht.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!