Arnhemse farmaceut onder vuur wegens peperduur medicijn

ARNHEM - Farmaceut Novartis ligt onder vuur omdat het bedrijf de prijs van een medicijn tegen kanker verzesvoudigde. Het Nederlandse hoofdkantoor van Novartis staat - nu nog - in Arnhem.

Het gaat om het lutetium octreotaat, een medicijn tegen een specifiek soort kanker dat in de jaren 80 en 90 werd ontwikkeld in het Erasmus MC. Het ziekenhuis maakt het medicijn nog steeds in de eigen apotheek, tegen een prijs van 16.000 euro per kuur van vier infusen. Het UMC Utrecht en het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis maken het voor datzelfde bedrag.

Farmaceut Novartis vraagt voor een kuur voor een identiek middel meer dan 90.000 euro. Het bedrijf zegt de prijs van het middel gebaseerd te hebben op de waarde ervan voor patiënten.

'Pervers'

Zorgverzekeraars zijn woest en noemen de prijsstijging 'pervers'. Zij sporen de ziekenhuizen aan het middel zelf te blijven maken. Als dat niet meer lukt, dreigt de behandeling van 125 Nederlandse patiënten in de problemen te komen. 

Overigens vertrekt Novartis komend voorjaar uit Arnhem. Het bedrijf kondigde vorig jaar aan het Nederlandse hoofdkantoor te verplaatsen naar Amsterdam.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: