VIDEO: Wageningse simulator ingezet bij onderzoek naar containerramp

WAGENINGEN - Maritiem Research Instituut Nederland (Marin) in Wageningen onderzoekt hoe vorige week 281 containers in de Waddenzee konden vallen. In een simulator gaan onderzoekers na wat er gebeurde met het vrachtschip MSC Zoë.

Het enorme schip was langs de Nederlandse kust op weg naar Bremen toen het op de Waddenzee misging. Het vrachtschip verloor honderden containers, met enorme vervuiling van het Waddengebied tot gevolg. De oorzaak is nog altijd niet helemaal duidelijk. In Wageningen proberen ze daar nu achter te komen.

Bekijk hier de reportage (de tekst gaat verder na de video)

Grote golven

Bij Marin denken ze dat de weersomstandigheden alleen niet de oorzaak zijn geweest. 'Deze omstandigheden zou een containerschip best moeten kunnen hebben', zegt directeur Bas Buchner tegen de NOS. Het grootste deel van de tocht verliep dan ook naar verwachting. Er ontstonden pas problemen toen het schip de noordelijke koers verlegde en de 'oostelijke afslag' nam langs de Waddeneilanden richting Bremen.

De grote golven, waarvan de precieze hoogte onduidelijk is, hebben het schip mogelijk verrast.

Lading speelde grote rol

De lading speelde volgens de onderzoekers mogelijk een grotere rol. 'De lading heeft enorme invloed op hoe het schip beweegt. Daardoor kan een kapitein ook verrast worden', zegt Jos van Doorn, hoofd van het simulatorcentrum. Het onderzoeksteam wil dan ook graag weten op welke manier de containers waren vastgezet. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Wageningen Wageningen Nieuws
Deel dit artikel: