Gemeente Barneveld is e-mails kwijt over 'vervuilde' grond

De gemeente Barneveld lijkt correspondentie over het storten van grond kwijt te zijn. De fractie van Lokaal Belang in Barneveld heeft de gemeente in de week voor kerst voor het eerst gevraagd om e-mails van afvalverwerker Vink aan de gemeente openbaar te maken. De gemeente heeft aan de partij aangegeven dat een deel van de mails onvindbaar zijn.

door Judith Spanjers

Na herhaalde verzoeken kreeg fractievoorzitter Mijntje Pluimers te horen dat de mails verwijderd zouden zijn en dat ze niet meer in het back-upsysteem van de gemeente terug te vinden zijn. Behalve de e-mails vraagt de partij ook andere documenten op die uitsluitsel moeten geven over hoe de gemeente is omgegaan met de affaire-Vink rond vervuilde grond.

Mails over geleverd zand in woonwijken

Lokaal Belang vroeg drie e-mails op die Vink op 9 november tegelijkertijd aan de gemeente had gestuurd over de hoeveelheid zand die de gemeente van Vink heeft ontvangen. Het gaat hierbij om de levering van de inmiddels veelbesproken partij vervuilde grond. Deze partij ligt onder andere in de woonwijken Eilanden-Oost, Veller en in de Van de Bogertlaan.

De gemeente gaf één e-mail over de levering van de grond vrij, maar de andere twee niet. 'Wij hebben de gemeente gisteren tot 12.00 uur te tijd gegeven om de mails alsnog te sturen. Dat is niet gebeurd. De gemeente weigerde om de mails bij Vink op te vragen, vandaar dat wij een Wob-verzoek hebben ingediend. Wij worden aan het lijntje gehouden. Dat kan zo niet langer', zegt Pluimers.

Vink is mailtjes niet kwijt

Inmiddels heeft de gemeente aan Lokaal Belang te kennen gegeven alsnog een verzoek te doen aan Vink om de e-mails opnieuw te sturen. Vink zegt in een reactie nog geen verzoek van de gemeente te hebben ontvangen. 'Wij zijn de mailtjes niet kwijt. Als er een verzoek van de gemeente komt, sturen we ze zonder probleem nog een keer', aldus de woordvoerder van Vink.

Vink liet onlangs onderzoeksbureau Tauw onderzoek doen naar de vervuiling van de grond. Hieruit blijkt volgens Vink dat de grond schoon is. Binnenkort publiceert het bedrijf het rapport op zijn website. De gemeente Barneveld doet de komende maanden ook zelf onderzoek. Eind februari worden hiervan de resultaten verwacht.

Lees hier meer over dossier Vink.

 
 
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: