POLL: Wat wordt het #Weerwoord van 2018?

Wat wordt het Weerwoord van 2018? Jij mag het zeggen. Welk woord omschrijft het meest treffend het weer? Het hele jaar brengen mensen van MeteoGroup het weer onder woorden. Daarbij grijpen ze soms naar nieuwe woorden, als onze eigen Nederlandse taal tekortschiet. Of als het weer zo bijzonder is, dat daar nog geen woord voor is.

En in de hele provincie reageren mensen op het weer, waarbij zij ook vaak op nieuwe woorden komen. Van al die woorden die voorbij kwamen met #weerwoord2018 hebben Nieke Hoitink en Jordi Bloem van MeteoGroup vijf weerwoorden genomineerd.

Stem!

Stem op het woord dat volgens jou de titel Weerwoord 2018 verdient. Stemmen kan tot maandagochtend 08.00 uur. Daarna wordt op Radio Gelderland en op gld.nl bekendgemaakt wat het Weerwoord van 2018 is.

De genomineerde weerwoorden en uitleg vind je hieronder

  • Drogregen: de regen die in de droge zomer wel beloofd werd, maar niet kwam
  • Boter-kaas-en-eierenlucht: een lucht vol kruisende vliegtuigstrepen
  • Droge regen: het beetje motregen in de droge zomer, waarvan de druppels al verdampt waren voordat ze de grond bereikt hadden
  • Spetterpret: de regen waar we deze zomer tegen alle gewoontes in blij mee waren
  • Snottebellenweer: het weer waarbij het buiten koud is en je dan in je warme huis meteen een loopneus krijgt

Stem hier!

'Boter-kaas-en-eierenlucht'

Neem nou 'boter-kaas-en-eierenlucht'. Een machinist gooide dit woord op Twitter toen op een mooie zomerdag de lucht zo vol zat met vliegtuigstrepen dat er vakken in de lucht ontstonden alsof je een boter-kaas-en-eierenspel zag. Direct plaatsten meer mensen foto's online van deze 'boter-kaas-en-eierenluchten'. 

Drogregen?

Of 'drogregen', een woord uit die hele lange droge zomer waar geen einde aan leek te komen. De regen die wel was voorspeld en beloofd en vervolgens maar niet kwam. Drogregen dus. Dat woord is een vinding van Wim Daniëls uit Eindhoven. Dat laat zien dat het Weerwoord inmiddels een landelijk fenomeen is, terwijl het jaren geleden in Gelderland begon.

Sinds 2012

Radiopresentatrice Corine van Dijk begon met de weerwoordverkiezing in 2012. De winnende woorden sinds die tijd zijn: plaknacht, wolkenwak, knijpzonnetje, jojozomer, flitswinter en codeweer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: